måndag 23 juli 2007

Knäckebröd

Idag har det regnat nästan hela dagen. Maken tog med sig L och M till farmor och farfar för att hämta en stor trähäst som dom hade på landet. L älskar hästar och hundar och vill gärna ha dom riktiga sorterna. Men en trähäst som hon kan rida på nästan på riktigt slår nästan lika högt. Nu står hästen i vårat garage och äter upp marsvinens hö.
S och jag passade på att baka knäckebröd. Perfekt väder till det. Dom blir så goda så när jag gjorde dom i julas åt min kära pappa upp nästan allihopa själv.

Tunt knäckebröd.
25 gram
c.a 2 dl vatten
ett par nypor salt
1/2 dl olja eller smält smör.
anis eller fänkål för smaksättning.
c.a 3 deciliter grovt rågmjöl och 3 dl vetemjöl (eller rågsikt).
och lite rågmjöl eller kornsikt till utbakningen.smula sönder jästen i fingervarmt vatten, tillsätt fettet (olja eller smör) salt, och kryddor, degen skall inte jäsa. Forma till en längd och skär upp degbullar som rullas i rågmjöl eller kornsikt.Kavla ut bullarna till platta tunna kakor, tryck ut ett hål i mitten med en liten kopp eller dyligt, och lägg ut dem på plåt och picka dem med gaffel.Skicka in dem i ugnen på 250 graders värme i 4-5 minuter.Passa noga för de bränns lätt.Låt svalna luftigt utan bakduk.Förvara hängande på stång under taket eller i plåtburk.Enkelt, billigt och mycket gott.
Det är jobbigt att kavla och kavla, så det under lättar om man är två. Jag gör alltid dubbel sats för det är strykande åtgång på dom.
Fick nyss reda på att en granne har ramlat ner från taket på sitt hus. Ambulanskillarna sövde ner honom på plats för att dom inte visste om han var allvarligt skadad. Han klarade sig undan med ett krossat underben. Man vet aldrig vad som händer så ta hand om varandra mer.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...