tisdag 25 november 2008

En till upp och ner dag

S hade tid hos en neurologläkare på barnkliniken idag. Jag hade tagit semester för att kunna gå med. Maken slutade tidigare för han ville också vara med. All stress med jobb/inte jobb, pengar (bristen på dom), S yrsel och alla renoveringar och hantverkare har gjort att min mage har slagit bakut. Det brukar gå över på en kur Lanzo, men det gjorde inte det sist. Jag har haft ont i magen, ont i huvudet och mått illa i över en månad nu. Varje dag. Idag blev det ännu värre. Så pass mycket värre att jag inte kunde följa med till läkaren. Om jag inte blir bättre till imorgon måste jag själv gå till en läkare då. Jag har varit sjukskriven hela förra veckan. Hur som helst så missade jag inget. Det var samma undersökningar, samma frågor, samma svar och samma ovetande på vad det beror på. Nästa steg är en ct skalle. Remissen skickades förra veckan. Efter det ska vi tillbaka till henne igen.

Jag vann ett par mysbyxor till L på Tradera och fick vinnarmailet igår. Säljaren skulle ha 5 kronor för en påse att packa dom i. Ska bli intressant att se vad det är för påse. Själv packar jag i vanliga sop-påsar eller små plastpåsar man får i affären när man handlar, typ HM eller Kappahl.

Det är små hjärtan på dom.

Svärmor kom med flaskor. Glöggen är färdig. Den var jättegod. Vi har silat den men har inga flaskor. Jag gjorde ju saft och använde alla flaskor vi hade häromdagen. Med sig hade hon en påse saffransbullar. Jag som har varit sugen på saffransbullar i flera dagar.

L gjorde den här på kyrkis idag, jättefin den sitter i kökslampan.S berättade att hon hade sagt till körledaren ( hon är med i skolkören ) att hon gärna vill sjunga solo på skolavslutningen. Något som körledaren också tyckte. Hon ska välja sång nästa vecka.

Jag fick ett svar på insändaren jag skickade in. Hon som har hand om insändarsidan frågade vad som var insändare och vad som inte var det. Vilket framkom klart och tydligt. Sen frågade hon efter bifogad fil, vilket jag inte hade bifogat och inte skrivit att jag bifogat heller. Jag blåmarkerade och skickade tillbaka. Hon svarade då igen att insändaren bara får vara på 2000 tecken och att våran var på 3000 tecken så vi var tvungna att minska ner den. Vilket jag har försökt att göra men ............................. Här är nya försöket.

Avfallskvarn - biogas.
Vi funderar på att skaffa en avfallskvarn. Det organiska materialet från avfallskvarnar bidrar till biogasproduktionen vid reningsverket samtidigt som det blir mindre sopor. Med tanke på att x värms av biogas och alla biogasbilar i kommunen så vore det bra om det blev mer biogas. I alla fall enligt artikeln som var i x för ett tag sedan.

Avfallskvarnar minskar antalet soppåsar och bidrar till att det blir mer biogas. Det finns flera undersökningar den senaste tiden som visar att vi slänger 10-50 procent av den mat vi bär hem. Vi rensar bort stora delar av de grönsaker vi köper och mycket av det vi inte orkar äta upp blir sopor. Idag bränns eller komposteras den allra största delen av matresterna. Samtidigt finns det brist på miljövänlig biogas. Det går att göra biogas av matavfall på två sätt. Ett är att starta sortering och separat insamling av matavfallet, ett annat är att installera avfallskvarnar och mala ned det i köksavloppen. Om man satsar mer på avfallskvarnar slipper kommunen en massa transporter kors och tvärs i hela staden. Stockholm Vatten har redan tagit beslut om att tillåta avfallskvarnar i hela staden och att ta bort avgiften för avfallskvarnar. När ska x kommun ta ett sådant beslut?
Stockholm Vatten har undersökt vad som händer i avloppsrören om där spolas ned malda matrester. Svaret är att det går bra att låta malet matavfall ta samma väg som det vi spolar ned i toaletterna till reningsverket och där bidra till biogasproduktionen. x kommun hävdar att avloppsrören är för dåliga för transport av matrester. Matrester som är nedmalda, avfall från den mänskliga kroppen kan åka genom rören utan problem men inte malt köksavfall?
Även om x kommun inte tänker införa sänkt avgift så kan dom tillåta alla som vill ha avfallskvarn. Vid sidan av miljövinsten är det ett bekvämt sätt att hantera matrester. Tänk vad skönt att "slippa" alla illaluktande kompostpåsar inne i köket/ute på gården.

"vill ha avfallskvarn, men får inte"

Våran kompost är full så det enda alternativet är att ta kommunens komposttunna igen och betala extra. Om vi inte får skaffa en avfallskvarn, men så sakta som kommunens kvarnar maler så ..................

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...