Petit-chouer. Mamma gjorde ofta petit-chouer när vi skulle ha gäster. Så mitt barndomsminne blir petit-chouer. Det är en fransk bakelse eller bakverk. Beroende på vad den fylls med. I min barndom fylldes den alltid med vispad grädde och sylt så det är det jag gjort. Till 15 stora eller 25 små går det åt:
2 dl vatten
50 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Till fyllningen:
3 dl grädde
hallonsylt eller den sylten man gillar
Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör kraftigt tills det blir en smet som släpper från kanterna. Tag kastrullen från värmen och tillsätt ett ägg i taget som du rör hastigt ihop med degen.
Spritsa eller klicka ut på bakpappersklädd plåt. Små peit-chouer är valnötsstora, dom större dubbelt så stora.
Grädda i 200 grader i 25 minuter för dom stora, 20 minuter för dom små.
Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. De ska få färg och svälla upp.
Låt kallna.
Vispa grädden och rör i sylten. Dela petit-chouerna på mitten och fyll med gräddsylten. Sätt på locket, ungefär som en semla. Ringla över lite smält choklad om du har och vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar