onsdag 30 juni 2010

Önskas, skänkes och rester

Jag gillar inte rester. Varken matrester eller sopor. När jag kokar saft gillar jag inte saftresterna. Jag är för ekonomisk för att slänga dom. Så jag brukar koka om dom. Jordgubbssaft eller annan söt saft blir sylt. Krusbärssaft blir krusbärsmarmelad med whiskey. Rabarberdrickan blir torkat rabarbergodis ibland och kräm ibland. M var sugen på rabarberkräm igår
så idag blev det rabarberkräm på drickresterna.
Jag gick med på Facebook för att få tillgång till gruppen Bortskänkes/Bytes/Ges/Mottages/ Doneras. Jag har slängt ut lite saker som vi har (bland annat ett pingisbord - ingen nappade).
Sen har jag efterlyst lite saker. Senast idag. Sökes. En frysbox stor eller liten spelar ingen roll. Burkar och flaskor med snäpplock. En stor tunna att samla regnvatten i. Jag har även svarat på två skänkes saker. L:s bilmatta.
Och idag 18 gamla ölflaskor med snäpplock. Jag gillar såna grupper, ringar och vad det nu är. För flera år sedan var vi med i stora stadens bytesring. Det var i början när den var alldeles nystartad så det var väldigt få medlemmar. Så när vi varken fick det vi önskade eller blev av med det vi skänkte så slutade vi. För några år sedan fick jag för mig att jag ville bli medlem igen. Men dom är väldigt svåra att få kontakt med. Då fanns ingen kontaktperson utan dom träffades på ett cafe inne i stora staden en gång i månaden och registrerade nya medlemmar. Den kvällen dom skulle vara där stegade maken och jag dit tillsammans med några andra intressenter. Men ingen kom. Då gav jag upp den tanken. Men nu har den börjat att komma igen. Gruppen jag är med i på Facebook är bra men jag skulle vilja vara med i fler större och andra grupper. Så nu håller jag utsikt i tidningen under händer idag om bytesringen ska ha möte. Freecycle är en annan grupp som jag skulle vilja bli medlem i. Tyvärr finns det inte i våran stad. Jag funderar lite på att starta en Freecycle grupp så jag mailade den i Götebrog för lite information.
Hej. Jag vill gärna vara med i freecycle eftersom jag avskyr skräp och älskar återvinning. Tyvärr finns ingen grupp i X. Jag funderar nu på att starta en själv men skulle behöva lite råd och tips innan känner jag. Efter att jag reggat mig på freecycle.org vad händer då?? Hur får man ut att man skapat gruppen?? Är både facebook och en hemsida bra att ha?? Mer som kan vara bra att veta innan jag tar steget??
Tack för hjälpen och ha det bra

En annan sida som är bra är Bookmoch. Jag har blvit av med flera böcker och även fått några nya. Idag fick jag min senaste moochade bok. Downshifting the bestselling guide to happier, simpler living.

tisdag 29 juni 2010

Aktiv dag efter aktiv och turbulent helg

Helgen har innehållit bråk, tjafs, matförgiftning med påföljande spyor. Men det ligger förhoppningsvis bakom oss just nu. Matlådorna i frysen börjar att ta slut. Till viss del beroende av att maken slängde över hälften för dom var för små eller hade något annat enligt honom fel. Så jag har "roat" mig med att göra vårrullar. S är bättre än jag på att rulla dom så hon hjälpte till. Receptet kommer någon dag på min receptblogg.Brödet börjar också att ta slut så en sats långpannebröd har det också blivit. Perfekt när man egentligen inte orkar baka. Man slänger bara ihop smeten och in i ugnen. Ingen jäsning, ingen knådning. Receptet finns här. Sen har jag hittat en ny favoritmarmelad. Jag är som jag skrivit förut marmeladtokig. Jag har fortfarande x antal burkar marmelad av olika sorter i matkällaren men hittar jag ett nytt recept måste jag bara prova det. Ananasmarmelad heter den nya favoriten. Så god. 2 burkar blev det. Receptet finns här.Rabarbern växer så det knakar. Så ny rabarberdricka har det också blivit. Salladen däremot syns det inte ett liv ifrån. Konstigt? Den som brukar växa så det knakar den med. M har ett par JL jeans som han har använt frekvent. Han var en märkessnobb ett tag. Nu har han vuxit ur dom. Jag har lappat dom i grenen ett par gånger. Dom var nu sönder igen så jag har lappat dom igen. Jag funderar på om det går att sälja dom på Tradera. Ett par nya JL jeans kostar x antal hundralappar så några kronor kanske dom ger. Även fast dom är lappade i grenen.
Vi har en husvagn. Makens älskling. För att få ihop lite extra pengar till semestern brukar vi hyra ut den till en familj utvandrade svenskar. Dom bor i England men kommer "hem" varje sommar och brukar tillbringa första veckan i våran husvagn i Torp. I år är 3 eller 4:e året dom hyr den av oss. Vi känner inte varandra utan vi svarade på deras efterlysning av husvagn. Förutom ett tillskott i semesterkassan brukar vi få något gott från England. I år blev det en chokladask och en Buddwiesser grillolja. På posten kom baksaker för att jag skrivit recept på Baka.se. Mandelspån, gelatinblad, vaniljsocker, dekorfigurer, dekorationsglasyr, 3 sorters strössel, romarom och muffinsformar. Allt helt gratis. Me like. Loppiset som är i byns kyrka varje sommar har öppnat. Jag och L gjorde ett besök. L fick nya tofflor, en till leksakshund (inte med på bilden). Sen blev det 12 nya glasfat. Dom går sönder hela tiden så vi har/hade 10 stycken i 3 olika modeller. Nu har vi 22 stycken i 4 olika modeller. Jag har hittat en nya favorit på TV. Denna månad ska jag som utmaning inte se på TV. Vilket har gått över förväntan. Jag tittar men inte alls lika mycket som jag brukar. Men igår på jobbet hade vi en lugn stund och då hamnar vi oftast framför TV:n och då var det Det goda livet. Jag var tvungen att se om det på svtplay idag. Skrutt också att jag missat dom föregående avsnitten. På svt:s sida kan man läsa följande om serien:
Brittisk matlagningsserie. Säsong 1. Avsnitt 4 av 8. Hugh Fearnley har valt att leva gott och naturnära. Med vänner lever Hugh av egenodlat och grannars kött och njuter av lantgårdsarbete, sällskap och god mat. Han vill också skapa förståelse för hur vi väljer vår mat, att vi tänker på vad det är säsong för just nu, odlar det lilla vi kan och köper resten så nära råvarornas ursprung som möjligt. En serie som ger oss inspiration, handfasta tips och rikliga exempel på vad var och en av oss kan göra. Och så massor av goda recept förstås. Igår gjorde han fläderchampange. Jag ska helt klart plocka fläderblommor och prova.
Cecilia undrade om jag har någon bra idé om kursmatrial till kursen som jag kanske ska hålla i frivillig enkelhet. Det har jag inte än. Jag tänkte blanda lite tidsverkstad med tips från böcker med egna tips. Säkert kommer det innehålla lite spartips också eftersom det ligger mig varmt om hjärtat. Jag funderar närmare på upplägget när jag vet om Medborgarskolan nappar på förslaget eller inte.

lördag 26 juni 2010

Kvällsäventyr och aktiv dag

S och hennes kompis C var och grillade igår kväll tillsammans med ett gäng andra tjejer. Dom var i stadsparken inne i stora staden. C skulle sova över här eftersom vi (jag) erbjudit mig att hämta tjejerna efter avslutad grillning. Det brukar alltid vara maken som hämtar när det är sent på kvällen. Anledningarna är två. Ett: Jag är mörkrädd och gillar inte att vara ute ensam på kvällen. Sittandes i en bil eller inte. Två: jag gillar inte att köra bil sent på kvällen. Men nu var det midsommar och gubben ville ha nubben. Jag gillar inte nubbar eller sprit och tycker livet är för kort för att äta eller dricka sånt jag inte gillar. Jag har smakat nubbe en gång för massa år sedan och aldrig mera. M som numera är 18 år skulle få nubbe för första gången. Det var meningen att han skulle bort på fest men när han fick reda på att det var 10 stycken varav han kände 2 och att festen gick ut på att supa skallen av sig avstod han. Nubbe var inte direkt M:s favorit heller men han fick ner två stycken i alla fall. Nu kom jag ifrån ämnet igen. Hämtningen av S och C var det. Jag är en väldigt omodig människa Jag gillar inte att vara ensam, jag gillar inte mörker eller höjder. Jag är blyg och vill helst inte prata med okända människor. Jag jobbar som sjuksköterska. Om det är för att jag är vårdande låter jag vara osagt. Men när jag ser någon som far illa vill jag gärna hjälpa till. När jag hämtade S och C vid halv 11 igår kväll såg jag en gammal man i en rullstol på en tvärgata. jag jobbar men gamla människor och tänkte direkt att han var på rymmen från hemmet. Jag vände om och stannade bilen och gick ut och pratade men honom. Han var ute och letade cigarettfimpar för hans gode man gav honom inga pengar till cigaretter. Nästa gång gode mannen kom på besök skulle han knivhugga honom. När jag frågade vart han bodde sa han där och pekade på sjukhemmet som ligger där och sa även namnet på hemmet. Jag frågade då om dom visste att han var ute? Nej svarade han men det ser dom väl när dom går in på mitt rum. Han frågade om jag hade en cigarett vilket jag inte har eftersom jag inte röker. Då kan du få krama mig istället för jag fryser sa han då. Vilket jag också avböjde. Då kom det ett gäng ungdomar cyklande och han skrek till dom "har ni cigg?" Dom stannade och en av killarna kom fram och sa känner du igen mig?? Och gav honom cigg. Jag hoppade då in i bilen och körde hem. Egentligen skulle jag nog ha ringt på hemmet och sagt att han var ute. Men eftersom han var så röksugen och äntligen fick sin cigg så.................................. Hemskt egentligen att han måste rymma från hemmet och leta efter andras fimpar för att få röka. C och S tyckte att jag var jättemodig i alla fall. Jag som är största räddharen i byn.

Strålande sol och tvättdag kan det bli bättre. Jag känner mig mer miljövänlig när tvätten får torka ute än nere i källaren. 3 maskiner sängkläder och handdukar. Renbäddade sängar.Jag har bakar nya läfsor. Jag bakade en laddning för inte alls länge sedan och räknade ut att dom skulle räcka tills jag gick på semester. Men nu är dom slut och jag ska jobba 10 kvällar till. Läfsor är perfekt kvällsmat på jobbet. Jag skulle behöva baka vanligt matbröd till frysen också. Varje gång jag går förbi bröddisken när jag handlar och ser priserna ryser jag. Hur kan en limpa som max kostar 5 kronor att baka kosta 25 kronor???? Jag har lagt ut flera auktioner på Tradera. Vana Tradera säljare säger att det är brist på bud just nu. Tråkigt eftersom det är nu jag kommit igång och försöker få ihop till min duschvärme växlare. Undrar vad det beror på?? Vädret?? Har folk dåligt med pengar?? Men då borde dom ju köpa mer begagnat och mindre nytt. Förra veckan la jag aldrig ut någon auktion men några osålda saker hängde kvar. Så jag fick en auktion såld och tjänade hela 9 kronor. Med den här takten får jag duschvärme växlaren om 5 år. Sen har jag mailat medborgarskolan om att jag vill bli kursledare för en kurs i frivillig enkelhet.

fredag 25 juni 2010

Glad midsommar

Som traditionen varje midsommar är i den P:ska familjen åkte vi till Parken zoo. Jag brukar säga att det är bästa dagen att åka på eftersom det är så lite folk. Det stämde inte riktigt i år. Det brukar regna varje år. Inte hela tiden men i jämna skurar. I år var det strålande sol och jag som glömde smörja in mig innan vi åkte är kräftröd på bröstet. Det var kanske anledningen till den ökande folkmängden. Köerna var inte alls lika långa som på Gröna Lund. Så dagen var bra och kul ändå. M,S och L fick åka mycket ändå.Grodan, favoriten sen förra året åkte dom flera gånger.Masken som L älskat enda sen hon var liten och hon fick åka den första gången åkte dom också flera gånger.Djungelflyget som M och S var för stora för gillade L och åkte flera gånger.
Skeppet älskade L och "tvingade" med S och M flera gånger. M är höjdrädd och S blev illamående men L bara skrattade. Sen åkte M och L radiobilarna. M protesterade innan men det är svårt att avgöra vem som hade roligast. M eller L. Dom sken som solar och skrattade nästan hela tiden. Innan tivolit gjorde vi såklart djurparken. Den var lite omgjord i år. Miniflodhästen låg och sov när vi gick förbi. Men när vi satt och åt nästan bredvid så kom en skötare och skulle mata den. Skötaren lockade flodhästen att gå från ena sidan av vattnet till den andra. den simmade inte utan gick på botten. Innan den dök stängde den näsborrarna.
Korvtermosen som jag fick "ärva" efter mamma för flera år sedan är välanvänd. Vi har oftast med oss kokt korv i termosen och bröd när vi åker på utflykter för att slippa köpa mat. Den enda vi köpte idag var glass och basketkast.M vann en jättebasketboll på sitt andra kast.
Fantomen har flyttat från parken zoo och Kalle kunskap har flyttat dit istället. L gillar Kalle kunskap och har flera stycken av hans dataspel.
Jag gillade energi och miljöhuset bäst.
Där fick man bland annat prova att sortera sopor. Jag hade såklart alla rätt om nu någon trodde något annat.I biblioteket fanns det ett jättefia spel, en massa böcker och Kalle Kunskaps spel att spela på skärmar på väggarna.
Mitt när vi gick i djurparken kom det ett par som rökte. Jag kollade lite diskret på vad dom gjorde eftersom jag ville se om dom askade på marken eller inte. Jag hann inte med och se det men dom fimpade på marken!!! J***a idioter. Fimpa på marken när det stod en papperkorg en meter längre bort. Jag blev så förbannad att jag sa hlgt och ljudligt att egentligen borde vi plocka upp dom där och ge dom till paret och säga ni tappade något. Men maken och barnen blev jättesura och bara hyssade åt mig. Det som är bra med Parken zoo är att dom gör så mycket saker för miljön. Det står information på flera ställen hur man kan göra för att minska utsläppen, minska sopberget och annan miljö vänlig information. Efter ett besök där känns det som om jag vill göra ännu mera för att "rädda" miljön. Jag funderar på att ge L ett fadderskap på antingen en sköldpadda eller en av aporna i julklapp. Det kostar 400 kronor/år. Eller kanske ett årskort på Parken zoo. Det tar inte så lång tid att åka hit och ett årskort har man tjänat in efter 1,5 besök.
På kvällen när vi kom hem blev det midsommarbord. S är och grillar med några tjejkompisar så hon missar maten i år. Och jordgubbarna. Svenska dagen till ära. 60 kronor litern. Två liter kostade vi på oss. Jag och en jobbarkompis köpte en liter polska jordgubbar höromdagen när vi jobbade. Dom kostade bara 18 kronor/liter. Men dom svenska var mycket godareFrån oss alla till er alla en riktigt glad midsommar.

torsdag 24 juni 2010

Tandställning, exploderande huvuden

L:s framtänder står ut lite. Troligtvis har någon sagt något om det för ibland får L för sig att hon behöver ha tandställning. Vilket hon behöver i framtiden det har redan en tandläkare konstaterat (L vet inte om det). Häromdagen satt hon och pysslade vid bordet och när jag undrade vad hon gjorde sa hon att hon gjorde en tandställning. Häromkvällen när jag kom hem från jobbet började L gråta och skrika så fort hon såg mig. Hon hade jätteont i huvudet sa hon. Hon skrek att hon var rädd att huvudet skulle explodera (migrän?) vilket hon inte ville för hon var rädd om hela sin kropp sa hon. Undra vad som hänt??
Det har varit förberedelser idag också. Till imorgon. Inte så "normala" förberedelser kanske.
Familjen P har en egen tradition på midsommar. Vi åker till Parken zoo och har gjort det 4 år nu. Inga människor nästan, vilket gör att det inte är någon trängsel vid djuren och inga köer på tivolit. Förra året var vi själva på tivolit och barnen åkte grodan 16 gånger på raken, dom hade åkband och behövde inte gå ur mellan gångerna. I traditionen ingår samma matsäck. Kokt korv ( i en termos) med bröd och jordgubbspaj till fikat/efterrätt. Hemma på kvällen vankas såklart vanligt midsommarbord med sill, jansson och jordgubbar.

Jag har gjort jordgubbspajen. Receptet finns som vanligt på min receptblogg här. Sen har jag beställt, betalat och skrivit ut biljetterna för att slippa eventuella köer. Det brukar aldrig vara köer men man vet ju aldrig. Vi har ett inträde till djurparken gratis via Göteborgs kex. Sen att det fortfarande är lågsäsong (fram till på söndag) sparar ytterligare en slant. Sen har jag pyntat. Midsommarstången gjorde jag för massor av år sedan. Jag tror den till och med är äldre än barnen.

Midsommarkransen är framtagen. Jag gjorde den när S var 4 eller 5 år gammal. Första året hon hade den var vi vid en midsommarstång i en by bredvid våran. Den lokala tidningen var där och valde oss av alla människor att ta kort på till tidningen för att S krans var så fin. Hemligheten bakom hur jag gjort kransen kommer på min receptblogg imorgon. Fast jag jobbat har det kommit post. Två trisslotter (ingen vinst) för att jag svarat på en massa panelundersökningar. Ett paket tamponger. Min efterlysning i Grus och Guld gav 639.877,16 sparpoäng. Sparpoäng som någon dag ska bytas mot ett lån på solvärme. Ett mål och en fotboll för att jag skickat in streckkoder på toa- och hushållspapper. En badboll från ett läkemedelsföretag som jag blev med i för att få gratis handsprit.En spindelmannen dvd för att jag skickat in streckoder på någon mat.

lördag 19 juni 2010

Bakstenen använd, förberedelser

Esbe tyckte att jag skulle bli medlem i Buzzador för att få prova nya saker. Jag är redan medlem där och har varit det ett tag. Jag har bland annat fått prova grönsaks smördeg, bantningsdryck, Dove duschcreme och Nivea hudcreme.
Jag är en list människa och har alla möjliga listor. På en lista skriver jag upp saker som jag vill ha eller göra. Den listan är bra på det viset att jag kommer ihåg böcker som jag vill önska mig eller att jag ska plantera om blommorna eller annat som står. Det dåliga med den listan är att jag kan läsa om en sak som jag sen inbillar mig att jag vill ha. Sen kan just den saken bli en fix idé som jag inte blir av med förrens jag köpt saken (eller tagit bort den får listan igen). Sen ligger saken i en låda tills jag säljer den eller ger bort den eftersom det oftast är en totalt onödig sak. Just nu är det en ananasdelare jag har fått för mig att jag bara måste ha.
Vi äter mycket ananas på pizza och i grytor men vi köper den alltid konserverad. Färsk ananas kan man räkna på ena handens fingrar hur många gånger vi köper på lika många år. Alltså är det en totalt onödig grej. Vi kan lika gärna skära med en kniv den gång/år som vi köper färsk ananas. En bra sak som stod på listan och har gjort det länge, var bakstenen. Jag har invigt den idag. Jag har både bakat sirapslimpa och valnötsbröd på den.
I alla fall sirapslimpan blev stor och fin och god.
När ugnen ändå var varm gjorde vi pizza som vi ska ha med som matsäck till Gröna Lund imorgon.
L vann biljetter i en teckningstävling hos RonaldMacDonald klubben. Det var 4 biljetter men jag ringde och kollade och det skulle finnas en ingång där familjemedlemmar kunde köpa till flera biljetter. Det är nämligen bara öppet för vinnare mellan 10 - 12. Så det blir en tidig morgon imorgon eftersom det tar över 2 timmar att åka till Gröna Lund. Jag har inte lyckats få ihop 10 grejer till Tradera denna vecka. Jag har inte varit så flitig att få ihop dom heller. Jag har tappat sugen. Denna vecka blev 8 saker sålda och jag tjänade 67 kronor. Dom 2500 kronorna som fattas till duschvärmeväxlaren känns väldigt långt borta. Känns nästan lättare att jobba extra 4 gånger.

fredag 18 juni 2010

Massa gratissaker och förändringar

Jag har som jag skrev häromdagen jobbat 3 kvällar på raken. Jag hinner bara med det nödvändigaste hushållsarbetet innan jobbet och efter jobbet brukar jag stupa i säng alltså blir det bloggbrist. Nu är jag ledig i 3 underbart sköna dagar och har massor att hinna ikapp och med på hemmafronten. Återvinning blir det massor vare sig jag jobbar eller inte så det har jag lämnat. Bakom återvinningsstationen i våran by är det en skog med granar som har fullt med granskott. Granskottsirapen blev god, om den är en bra hostmedicin vet jag inte än men jag har i alla fall gjort en ny laddning.
Det blev jättelite färdig sirap så nu gjorde jag dubbel sats. Konstigt egentligen nu när jag gör granskottsirap ser jag granskott nästan överallt när vi är ute och åker eller går. Receptet kommer på min receptblogg någon dag. Staketet på baksidan är nerskruvat och ligger och väntar på tid och ork från maken och mig. Vi ska ta ner det fallfärdiga staketet på framsidan och sätta staketet på baksidan där.
På baksidan sitter det numera en hallonhäck planterad. En hallonhäck som vi fick av grannen. Dom ska sälja sin sommarstuga och hade massor med hallonplantor där.
Brevlådan har varit full, fast jag har jobbat. Nivea duschcreme och hudcreme för att jag nominerade min mamma till årets mamma hos Nivea.
100 kronor presentkort från Gratisbio. Doftprov på herrparfym, rabattkupong på underkläder (den slängde jag, underkläderna var för dyra) och en Luneme hudcreme för att jag är medlem hos Goodiebag och beställde en goodiebag.
Godis för att jag svarat på undersökningar på Pointshop. En sovmask för att jag svarat på en undersökning om resande på SJ. Våran stad fanns inte med därav "väck mig i Vårgårda". 250 gram gourmetkaffe samt mörk choklad från Sackeus. För att jag var bland dom 20 snabbaste prenumeranterna på Camino som mailade att jag ville ha paketet. Det har röstats om ny kärnkraft igen. Jag röstade emot förra gången och om jag fick vara med och rösta idag skulle jag rösta nej igen. Det blir skador på marken där dom bryter uranet. Resterna grävs ner i urberget men kommer säkert aldrig att försvinna. Dom som bor närmast kärnkraftsverk får fosterskador och andra skador. Det är farligt för miljön. Greenpeace bröt sig in på Forsmark för att protestera. Dom protesterade även utanför riksdagen när dom skulle rösta. Om jag inte var en sån stor mes så skulle jag också velat ha varit med. Greenpeace aktivisterna var utklädda till miljövänlig el, sol, vind och vatten. Jag gillar deras dräkter. Men om jag hade varit med hade jag nog skippat trikåerna och bara tagit mössan. Annars hade jag nog blivit förväxlad med en korv istället för miljöel.

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...