måndag 6 juni 2011

Godaste maten på länge och äckligaste saften på länge

Jag köpte ett lamm i påskas och mycket tack vare det så ligger våran maträkning under 3000 kronor/månad. I maj låg maten på 2680 kronor. Det enda köttet jag köper då är nötfärs. Lammfärsen använder jag bara till biffar inte till taco och köttfärssås. Det var bland annat med 3 förpackningar grytbitar så igår vankades det lammgryta. Maken knorrade en hel del över den höga kostnaden på lammet men han har slutat knorra. Vi brukar nästan bara äta färs, korv och en och annan gryta gjort på fläskkarre eller högrev men nu äter vi kött i alla fall två gånger/månad. Jag var rädd för att lammet skulle smaka kofta men det har det absolut inte gjort. Den höga kostnaden var för att lammet var ekologiskt, närproducerat och hade haft ett lyckligt liv. Jag äter hellre sånt kött och mer sällan än kött från djur som är massproducerat. Hur som, lammgryta var det. Den hette egentligen Nils-Emils lammgryta men jag gör som vanligt som Kajsa Varg och tager vad jag haver så jag döpte om den till hemmamammans lammgryta. Recept finns här. S stod bakom kastrullerna eftersom jag och maken åkte iväg och köpte en begagnad basketkorg som jag hade efterlyst i den lokala tidningen.
Jag hade tänkt mig en variant att hänga på väggen som jag skulle bygga om till stående med hjälp av en gammal parasollfot vi har. Men det var redan en stående korg. Maken i huset var jättrevlig men hans fru stod bredvid och gaggade hela tiden. 50 kronor är för lite vi vill ha mer, mycket mer. 50 kronor var vårat bud men jag hade 50 till i plånboken så vi gav dom 100 kronor. Men det kan vara värt 50 att slippa bygga om den. M, S och L tyckte den var toppen och spelade basket i flera timmar igår kväll.Imorgon åker maken till Polen och kommer hem natten mellan torsdag och fredag. På fredag tar M studenten så det blir jag som får fixa allt till dess. Allt kan jag inte göra så maken har spurtat på och gjort klart fönsterbrädan till M:s rum och till vårat rum. På L:s rum står skrivbordet precis för fönstret så hon får klara sig utan fönsterbräda. När jag ställde tillbaka blommorna så passade jag på att rensa och plantera om. Syrensaften har stått i 4 dagar och är upptappad på flaskor. Den är provsmakad också. Den smakade inte så gott för att vara snäll. Jag är för snål för att slänga den så det får bli en drinkblandare eller nöddricka av den. Om någon annan har annan smak än oss så kommer receptet en annan dag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

hej hemmamamman.
stämmer det att ni bara äter kött 2ggr/månad? varför det?
här äter vi kött varje dag,och vi bryr oss inte det minsta om vart det kommer ifrån,det har vi inte råd med,häromdagen köpte vi flintastek för 19,90kr/kg på willys,varken ekologiskt eller närproducerat men väl svenskt ifrån skaraborgs chark.
vi äter LCHF och eftersom det mättar så bra och man håller sig MYCKET längre så har våra matkostnader MINSKAT sedan vi började med LCHF ,och vet att det är flera som har reagerat på samma sak.

Marika på Odlingspyssel sa...

Förra året misslyckades jag med med syrensaften, den smakade the liksom. Har funderat på om vattnet var för varmt, hällde nämligen kokande vatten över, så i år blir det kallt vatten.

Anonym sa...

tycker det räcker bra med två ggr i månaden,,och du vildvattnet verkar ha ändrat dig en del för tidigare propagerade du ju på alternativ om bra mat för klimatet
Bättre som hemmamamman köpa ekologiskt men kanske mer sällan.
Bra blogg förresten, hit ska jag återkomma
Kattis

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...