söndag 17 juli 2011

Bra matte och dålig matte

Svärmor blev överlycklig över sina presenter, till och med över den rinninga rosengelen. Jag har haft i 4 dubbel mängd fruktpektin men den rinner i alla fall. =( Innan kalaset har jag pysslat hemma. Årets solvin är satt. Recept finns här. Klar om 3,5 månad ungefär.
Årets romtopf är också klar. Jag kan kanske pressa i lite mer bär. Den är klar om 3 månader men jag tänkte den skulle vara en av efterrätterna på julbordet. Recept finns här. Mitt marmeladförråd är allt annat än tomt. Just nu innehåller det: 2 ananas, 2 apelsin, 1 fikon, 2 plommon, 6 krusbär och 5 nyponmarmelader. Men ingen hallonchoklad. Så det har jag kokat idag. Men bara en halv sats = 1 burk, jag vill ju inte överdriva. Recept finns här. Maken har sagt att vi ska prata igenom om jag ska vara hemma igen när dom fasta utgifterna är nere i 15.000 kronor. Jag har lyckats få ner dom till 16.900 nu. =) Sen har jag lite kort i rockärmen som också kommer att försvinna snart. Så innan året är slut hoppas jag summan är nere i 15.000 kronor. Dom rörliga utgifterna måste också sänkas. Så hädanefter får vi handla mat för max 3000 kronor/månad. Dom övriga utgifterna får gå på max 2000 kronor. Övriga räkningar ska ner till max 1000 kronor. Data lånet är helt betalt och dom andra lånen ska också betalas av. Förut betalade jag lite på datalånet och lite på billånet. Jag betalade alltså mer än vad som stod att vi skulle amortera för att få bort lånen fortare. Men så kom jag på att det är smartare att betala av så mycket som möjligt på det lägsta lånet till det är betalt, då ta nästa tills alla är betalda. Så jag har "roat" mig med att skriva ner hur mycket vi har kvar på alla lån. Det lägsta lånet är M:s mobil och det högsta är ett av huslånen. Sammanlagt har vi 12 lån, men då är huslånet uppdelat på 8 lån. 1.013.163 kronor har vi lån på. Att lånen var så många som 12 stycken var inget kul. Summan vet jag inte riktigt vad jag tycker om. 1 miljon kronor har vi lån på. Men huset är värt minst 1,6 miljoner. Bilen, husvagnen och alla saker är också värda en del så vi kanske har tillgångar på 2 miljoner. Så vi är ju värda mer än vad vi har lån på i alla fall. =) Sen att jag kör med övertalningskampanj på ett lån till som ska gå till en pelletspanna det är en annan femma. Jag tycker inte att det lånet "räknas" eftersom det vi tjänar in på sänkt värme kostnad är vad lånet kommer att kosta. Så det blir + - 0 tills lånet är betalt. Då blir det bara +. 5000 - 8000 kronor dom kalla månaderna mindre dom varma.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...