tisdag 20 september 2011

Min sjukliga sak

Maken sa att jag var sjuklig när jag berättade om ett byte som var på gång till honom. Men efter att han och M gjort bytet och jag har fått "tack för en supersmidig affär" från bytaren så har maken ångrat sig och tycker numera att jag och mina byten inte är så tokiga i alla fall. =) Just nu tycker han så men han kan ju ändra sig. ;) Jag köpte två ostar och fick....... Ja jag vet att jag redan har 3 stycken men dom är överfulla alla tre.En till frys. =) Till samma bytare köpte S en ost (bytaren bestämde osten inte vi)
och fick en ny parfym.Hon hade även en strykbräda för barn och ett minigolfspel som hon gav oss utan byte. =)Ett byte till har jag varit på. Jag hade lite sängkläder till en spjälsäng och fick massor med spetstyg och två lampskärmar till mitt framtida projekt. Fortsättning följer. Tisdag = öppet bybibliotek. En reserverad bok hade kommit: Tigermammans stridsrop. Sen blev det lite nya böcker till L. Förutom bibliotek och byten så har jag tvättat. Först fick jag tvätta mattan som ligger i kökssoffan. Skutt kanin har lagt beslag på soffan och brukar buffa till kuddarna så dom ligger som hon vill. Idag hade hon lite (läs mycket) lös mage och diarreade på nästan hela kökssoffemattan. =( Sen hade L haft skogsdag i skolan hela dagen. Hon kom hem med lera från topp till tå. Så det var bara att tvätta igen. Tur jag har tvättmaskin och inte behöver gno tvätten ren mot en sten. =)


Det börjar bli höst och svårt att hitta maskrosor och kirskål till Skutt kanin och Mimmi marsvin så jag har plockat fram min gamla vän groddhinken och börjat grodda igen. Sen har jag ägnat en del av dagen åt att försöka få tag på en bok som L ska få i julklapp. Den är slut på förlaget så den säljs inte längre. =( Jag har letat på olika boksidor, på Tradera och på Bokbörsen men icke. =( Sen kom S hem och hjälpte mig att leta och hittade den efter 5 minuter. Typiskt när jag har letat i nästan en timme. Men tur att vi hittade den i alla fall. En julklapp till klar till L. Anledningen till just den boken är att den heter samma som L. =)



Maken var på föräldramöte i L:s klass igår och fröken ville prata med maken efteråt. L och en av killarna i L:s klass ska få stödundervisning i läsning. Det vet vi - dom frågade oss om lov. Men tydligen måste rektorn skriva en åtgärsplan för L:s läsning. Så det är gjort. Både fröken och en stödperson ska hjälpa L med läsningen. Sen tragglar jag på hemma med allt jag hinner.


Kina har under de senaste årtiondena växt till en ekonomisk stormakt. Landet är idag en blomstrande leverantör till modebranschen. Här finns ofattbara mängder fabriker och i vissa fall är det hela städer som ägnar sig att producera allt ifrån skor och jackor till behåar och nattlinnen. I Xintang – jeansens huvudstad – produceras mer än 260 miljoner jeans varje år.
Greenpeace i Kina beslutade att närmare undersöka omfattningen av miljöförstöringen, och 2010 publicerades rapporten Swimming in Chemicals och resultaten innehåller inga goda nyheter. Den grundar sig på prover som är tagna på olika ställen utmed Gula floden och det område som kallas Pärldeltat.
Genom att analysera två vanliga matfiskar, karp och havskatt, har dom fått en bra bild av vilka ämnen som människor och djur får i sig. Proverna visar på höga halter av tungmetaller som kadmium, bly och kvicksilver. Här fanns också stora doser alkylfenoler och perflourerande ämnen. Ämnen innehållade dessa gifter används i den kinesiska klädtillverkningen. De är kända som hormonstörande och icke nedbrytbara, och i Europa är gifterna antingen förbjudna eller på väg att bli det.
Människor som utsätts för gifterna är många gånger fattiga människor som inte kan köpa fisk från andra ställen eller gå till affären och köpa flaskvatten. De är helt beroende av vad floden ger och kommer att fortsätta få i sig förgiftat vatten.
Men det handlar också om människorna som arbetar i fabrikerna. Säkerheten är nästintill obefintlig och många hanterar dagligen skadliga kemikalier utan någon skyddsutrustning. Ämnena är särskilt farliga eftersom de inte bryts ned utan ackumuleras vilket gör att människor får i sig högre och högre doser som stannar kvar i kroppen. Det kan i sin tur leda till olika sjukdomar. Det finns exempelvis studier som visar på att det kan finnas ett samband mellan sådana här miljögifter och sterilitet. Bland annat HM, Adidas och Lacoste är klädföretag som spyr ut miljögifter utan att bry sig. Hm har lovat att skärpa sig men om dom gör det är en annan femma. Det är en av anledningarna till att jag nästan bara köper begagnade kläder - det blir inga nya miljögifter och dom som sitter i nya kläder är urtvättade.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...