måndag 24 oktober 2011

Liten ljusskola

Mireille undrade hur jag gör mina chokladljus så här följer en liten ljusskola. Jag har 3 formar som jag köpt på Panduro. Annars brukar jag använda konservburkar. Svåra att få ut ljusen ur, man får köra med konservöppnaren. Det blåa ljuset är gjort i en konservburk därav "ränderna". Eller plastmuggar. Lätt att få ut det är bara att klippa. Veken köper jag också på panduro. Annars kan man använda steksnöre från affären. Till ljus som är gjorda i fasta formar som till exempel muggljus eller blockljus måste man ha tjockare veke annras brinner inte ljuset.Jag smälter ljusstumparna i vatten bad på spisen i en gammal glasburk som jag bara har till ljustillverkning. För att få färg på dom använder jag röda ljusstumpar till röda ljus och vita till vita. Annars kan man köpa ljuspigment på Panduro eller använda vaxkritor. När jag gör kaffe och chokladljus använder jag brun vaxkrita för att få färgen. Jag brukar även blanda i lite snabbkaffepulver/kakao för att få doft på dom. Annars fungerar det med eteriska oljor om man vill ha doftljus. Vill man ha ljusen i olika färger gör man en färg i taget och låter lagren stelna emelllan. Den vita grädden/rosa glasyren. Häll lite smält stearin i en plastbytta. Jag använder en gammal smörbytta. Låt stelna lite och rör sen med en gaffel så det blir som grädde. Lägg på ljuset.
Gör ett hål i formen och sätt veken i hålet. Tejpa ordentligt annars rinner stearinet ut. Lägg en penna över öppningen och lägg den andra änden på veken över pennan. Häll i stearin och låt stelna. Det finns små hållare till vekar att köpa om man använder en mugg eller kopp eller liknande som det inte går att göra hål i. När jag har slut på hållare brukar jag knyta en knut som jag fäster i lite stearin i botten av muggen.Tomteformen har jag även gjort änglar med. Då har jag smält bara vita ljus. Sen finns det ljusfärg att köpa som jag har målat med nere på kjolen. Vingarna är ljusvingar och finns också att köpa. När man eldar ljuset får man plocka bort vingarna. Dom är gjorda i metall. En annan variant på tomte är att bara smälta röda ljus. Sen målar man skägg med ljusfärg.

Grötljus har jag stående i köket på jul. Smält vita ljus. Fyll upp formen. När formen är full ta lite ljusmassa och blanda med risgryns för det fluffiga risgrynsliknande. Pudra över lite kanel. Dessa ljus gjorde vi förra året. Dags att börja elda ljusen kanske? Vi gör nya hela tiden men vill inte elda dom. Varför vet jag inte det är ju bara att göra nya.

2 kommentarer:

mireille sa...

Tack så mycket,nu har jag blivit mycket klokare :)
Här ska det göras ljus i alla olika färger och former,ska försöka mig på läskiga halloween ljus,dom är ju så dyra att köpa :(

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vad befriande att hitta hit till din blogg! Jag skrev om just det här med att man kan välja att leva utan att jobba för status och statussymboler och i stället för att kunna vara hemma mer med sina barn i förra veckan på min blogg och fick höra både det ena och det andra. Jag upphör aldrig att förvånas över vad det är människor värderar i sina liv! Vad sägs om att få tid med sina barn och slippa yttre stress i vardagen... Hit kommer jag helt klart tillbaka!

Kram/ Anna

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...