söndag 8 januari 2012

Julen och 2007 är väck

Erikssons undrade om jag fick svar på ett mail som jag skickade till gevalia 11 maj 2010. Det hade jag helt glömt bort. Ja jag fick svar. Först frågan:
Hej. Vi dricker alltid gevalia kaffe som vi oftast försöker köpa när det är erbjudande i butiken. Nu har vi skaffat kaffekvarn och köper hela bönor. Sen för att rädda miljön köper vi oftast ekologiskt kaffe. Några funderingar kring detta. Varför kostar hela bönor mer än malda? Det är ju ett steg i tillverkningen som försvinner? Erbjudandena som finns i butikerna är det butikerna själva som bestämmer dom? För jag har aldrig sett ett erbjudande på hela eller ekologiska bönor? Förekommer det? Kan man köpa hel kartong kaffe direkt av er? Kostnad i såna fall? Tack för svaren. Nu svaret som jag kommer ihåg det ur huvudet. Det kostar mer att framställa hela bönor än malt kaffe. Varför fick jag inget svar på. Erbjudandena är det butikerna själva som bestämmer. Om det förekommer erbjudanden på hela eller ekologiska bönor svarade dom aldrig på. Inte heller om man kan köpa en hel kartong direkt.


Idag har jag ägnat en stor del av dagen åt att städa bort julen. 5 timmar närmare bestämt. Och då är granen kvar men den får övriga familjen P städa bort imorgon kväll då jag jobbar. Vi har en äkta gran i år som vi fick för att ha som utegran av makens svåger. Han hade huggit två stycken i skogen och gav den ena till oss. Våra utebelysning var sönder så vi tog in den som julgran istället. Den stod ute i några veckor innan vi tog in den. Jag vet inte om det är det men den har inte barrat något alls. =)

Julgrupperna är också borttagna. Det hemgjorda äppelhjärtat är till och med återvunnet. Jag la ner äpplena i äppelrussinlådan. =) Det som kan sparas som till exempel oasisen är sparad. Resten är lagt i komposten. Inget gick i soporna. =) När maken kom hem från Stöten tog S och jag bilen och åkte till Coop för den vanliga månadshandlingen. Det gick på 1246 kronor. Men då köpte jag en bukett tulpaner och en sån där som dom gör reklam för på tv:n som ska göra rent diskmaskinen. Den diskar lite som den vill och det funkar inte att kalka av den med citronsyra. Jag har tänkt igenom mitt maträkningsmål. Maten kostar mellan 2500 - 3000 kronor/månad för hela familjen P + alla balla djuren. Jag tycker det är för mycket och vill sänka den till 2000 - 2500 kronor/månad. Häromdagen sa maken "varför då den summan är ju toppen. En familj i våran storlek ska äta för mycket mer". Enligt konsumentverket ska vi äta för 7450 kronor/månad. Då räknar jag på att vi inte äter lunch hemma. Vilket jag, maken och M gör eftersom vi har med matlåda. Sen har vi 1 kanin, 1 marsvin och 4 sköldpaddor som ingår i våran maträkning på 2500 - 3000 kronor. Dom ingår inte i konsumenstverkets beräkning. Då är ju våran summa superbra. =) Jag köper då viss mat ekologiskt. Kött har jag börjat köpa på den närproducerade köttaffären för att få kött från närproducerade inte massuppföda djur. Den summan ingår inte. Om jag slår ut summan på 12 månader blir det ungefär 224 kronor/månad. Då tillkommer färs. Den köper jag än sålänge på vanliga affären. Så färsen ingår i maträkningen. Vi köpte även sojamjöl. Jag ska använda det iställer för ägg när jag bakar. Fortsättning följer på pris och hur det funkar. Sen har jag även rensat bland alla våra papper. Lönebesked, försäkringspapper, fakturor och annat. 2007 är slängd i eldningslådan. Makens och mitt lönebesked kommer numera som e-brev. Vi har även e-faktura och autogiro på så mycket som går för att slippa ifrån lite papper. Ändå så har vi 15 fulla pärmar med papper. =( Förutom räkningar och lönebesked är det 2 pärmar med bruksanvisningar och en med garantier.

3 kommentarer:

Erikssons sa...

Har du sett att man får gratis kaffe från Arvid Nordquist på fb idag efter kl. 10?
http://www.facebook.com/ArvidNordquistClassic?sk=app_187213564678731

Anonym sa...

Hej! Ett tips till diskmaskinen..har själv gjort av en förmögenhet på speciella avkalkningsmedel o även använt citronsyra tills jag fick detta tips av en leverantör av diskmaskiner..använd ett längre diskprogram..häll en matsked ättika i spolglansfacket och låt maskinen gå tills tablettfacket öppnat sig häll då en skvätt ättika i maskinen..Vi har fruktasvärt kalkigt vatten o innan detta tips såg disken emmelanåt som man rullat den i krita men så länge jag gör så här är den kristallklar. mvh Pia

Esbe sa...

Sojamjöl ger riktigt bra sockerkakor (och sådana med smaktillsatser såsom choklad!). Önskar dig lycka till! =)

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...