måndag 22 oktober 2012

När man bastar blir det bränt

Andra veckan av Medveten konsumtions kurs går bra. Filmerna är tittade på. Jag har hittat en sida där man kan återvinna sina mobiler. Vi har sparat alla våra gamla mobiler. Även dom trasiga. Helt enkelt för att vi inte vetat vart man ska slänga dom. Envirofone återvinner gamla mobiltelefoner. Antingen genom att sälja dom vidare eller plocka isär dom för att mala sönder plasten och få tag i metallerna som ligger inuti mobilen. Dom mobilerna som säljs vidare renoveras och säljs i utvecklingsländer över hela jordkloten. En mobiltelefon kan vara en värdefull livlina där. De kan förbättra livskvaliteten genom att skapa ekonomiska möjligheter och värdefull infrastruktur. När jag kollade igenom vårat lager av gamla mobiler skulle vi få betalt för min trasiga Sone Ericsson och dom 2 Nokierna som vi fick gratis/böt till oss till L. Men hon fick en annan som vi köpte begagnat. 3 Sony Ericsson var för gamla och dom skulle vi inte få betalt för. Rik blir man inte om man inte har en ny värsting mobil, men varför skulle man sälja den? 100 kronor ungefär skulle vi få för alla tre mobilerna. Men dom hjälper människor i andra länder och gör sopberget mindre så det är mer värt än pengarna. Man kan även välja att skänka pengarna som man får för sin gamla mobil till Rädda barnen.
Barnkammaren är huset mest förorenade rum när det gäller plast och pvc produkter. Det låter skrämmande. Att det bästa vi har får bo i ett rum fullt med "gifter". Men det finns en hel del man kan göra för att rensa upp.
* Släng alla gamla plastleksaker. Dom innehåller Ftalater som kan ge hormonstörningar, astma, allergi, övervikt och autism. Man känner igen dom på att dom luktar plast. Gamla plastleksaker innehåller oftast bly. Det är bra att köpa begagnat men när det gäller plast är det oftast tvärtom. Förr hade man inga regler när det gällde plast och innehåll i plast. 2007 förbjöds ftalater i leksaker så plastsaker gjorda efter det är "bättre".
* Även plast efter 2007 kan innehålla Ftalater. Lukta på saken. Luktar den plast så släng den. Undvik att ha elektonik i barnens rum. De kan utsöndra bromerade flamskyddsmedel. Dom påverkar sköldkörteln, fortplantning och hjärnan.
* Möbler gjorda av galon eller fuskläder kan också innehålla Ftalater. Allergiframkallande formaldehyd kan utsöndras från spånskivor. Tyg och stoppning kan vara behandlade med flamskyddande- eller smutsavvisande medel. Äldre eller begagnade möbler är oftast bättre, då har många ämnen hunnit dunsta bort

* Om man har råd ska man köpa en miljömärkt madrass. Det kan finnas lösningsmedel i skumgummit. Köp kläder och lakan begagnat då är kemikalieresterna urtvättade.
* Renovera inte rummet under barnets första år. Även vattenbaserad färg innehåller kemikalier.
* Rensa och håll rent. Ett barn har i normalsnitt 500 leksaker på sitt rum. Då räknas lego som en sak. Vill du läsa mer? Tryck här.
Någon söndag kväll/månad brukar vi basta. En skön avslutning på veckan. Igår kväll var det dags att basta och vi tänkte passa på medans kålpuddningen stod i ugnen. Vi satt nog lite för länge för dom blev lite välgräddade. Fast gott var det. =) 2 stycken gjorde vi. En till kvällsmaten igår och en till frysen.
Muffinsen är gjorda till spökfikat. Tigermuffins. Gjorda i formar som man kan återvinna.


1 kommentar:

PJAK sa...

Största vinsten med den siten och gamla mobiler är att man slipper ha dem liggande hemma och ta plats ;)

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...