måndag 26 november 2012

Kurstillfälle 5 - inredning

Dags för det femte och sista kurstillfället i kursen medveten konsumtion. Dagens kurs handlar om inredning. Vårat hem är ett hopplock av ärvt, köpt begagnat och köpt nytt. Dom nya sakerna kan jag räkna på mina 10 fingrar. Jag är medlem i medveten konsumtions nätverk. Där får man tips och inspiration på hur man kan minska sin konsumtion. Och så får man gå helt suveräna kurser. =) Här finns medveten konsumtion om någon vill veta mer.
I ett hem finns mängder med kemikalier och då pratar vi inte om dom som vi städar med och har köpt utan såna som finns gömda. Bromerade flamskydsmedel till exempel lagras i människors kroppar och kan orsaka cancer, hormonstörningar och fosterskador. Det finns mycket forskning på detta och en är gjord av 145 forskare från 22 länder. Den visar att det finns massor av bromerande och klorerande ämnen som beter sig likadant som PCB och DDT. PCB och DDT är numera förbjudna för attg dom orsakade så mycket skador. Ämnena kallas för POP (Persistant Organic Pollutants).
POPs är till exempel vanligt i isoleringsmaterial i byggnader, möbler och elektronik. Plast som åldras blir ganska bräcklig vilket beror på att ämnena läcker ut ur materialet och sprider sig via luft och damm. När det gäller till exempel möbler så »läcker« de under hela sin livstid. Läs mer här.
En stor del av möblerna som säljs i Sverige är tillverkade i Kina och Polen där nationella lagar om arbetsvillkor inte följs. Löner som inte går att leva på, 12 timmars arbetsdagar med mycket övertid. Övertid som inte ger extra lön är några exempel på hur möbelarbetarna jobbar.
För att slippa kemikalierna kan man till exempel:
De flesta målarfärger är inte särskilt bra för miljön, men du kan ändå undvika värstingarna. Skippa framför allt all färg med organiska lösningsmedel, det vill säga lacknafta, thinner, terpentin, xylen och toluen. De är usla för miljön och skadliga för hälsan. Slamfärg, som Falu rödfärg, brukar beskrivas som miljösmart, men innehåller dessvärre små mängder bly. Bra färger är:
Lerfärg. Har en sidenmatt lyster och kan användas på väggar och tak inomhus. Så pass ofarlig att rester kan kastas i hushållssoporna.
Järnvitriol. Ger en grånad fasad på trähus, ungefär som trä ser ut efter att ha varit utsatt för väder och vind.
Linoljefärg, men se till att skippa lösningsmedel när du stryker på. Kan användas både ute och inne.
Svanenmärkt färg. Kan användas både ute och inne, och finns i de flesta kulörer.
När det gäller golv ska man skippa plastgolv, särskilt PVC-golv. De läcker hormonstörande ämnen, som framför allt barn är känsliga för. Undvik också tropiskt trä, som merbau, meranti och jatoba.
Kakel, terracotta, mosaik, tegel och sten är miljöschyssta val - välj gärna återanvänt.
Träslag från Sverige, som lärk eller ek, är smart.
Linoleumgolv är ett slittåligt golv av naturmaterial som faktiskt inte behöver se ut som institutionsgolv. Med linoleumgolvplattor kan du få schackrutigt golv i alla möjliga färgkombinationer.
Innan du river ut gamla golv eller kakel från sextio- eller sjuttiotalet bör du kolla upp om det limmats med svartlim som innehåller asbest. Det är inget du ska hantera på egen hand.
Återanvändning:Tegelgolv, dörrar, fönster, VVS-varor och en massa annat kan du fynda på återbruk, Blocket, byggfirmor eller Facebooks alla bytarsidor.
Filmen Underkastelsen av Stefan Jarl handlar om alla kemikalier vi omges av och hur man kan undvika dom. Jag har skrivit om filmen här.
För att minska på kemikalierna så kan man köpa begagnade möblerna. Då har redan dom värsta kemikalierna läckt ut i någon annans hem.

 

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...