måndag 11 mars 2013

Banklån vs JAKlån och korvbröd

För ett tag sedan var det en elsnubbe hemma hos familjen P. Våran elpannan är snart 30 år och kommer snart att dra sin sista suck. Den är inte vidare eleffektiv med tanke på att den är så gammal. Så elpannan ska bytas mot en elsnålare variant som har varmvattenberedaren inne i sig och inte som idag bredvid. Det sparar också el. Samtidigt ska värmepumpen som står på garagetaket flyttas ner. Det ger kortare rör som drar mindre el. För att finansiera detta ska familjen P ta ett lån. Huset har ökat i värde vilket gör att vi kan ta ut nya pantbrev och ta ett nytt huslån. Räntan blir då lägre än om vi tar ett vanligt lån. Idag ligger den rörliga räntan på 3,0 %, den 2 åriga på 3,40 % och den 5 åriga på 3,21 %. I rena pengar blir det 1800 kronor/år i rörlig ränta + det som vi väljer att amortera. Eftersom jag vill betala av lånet så snabbt som möjligt så väljer vi att amortera 10 %/år. Det blir 650 kronor/månad i amortering och ränta. Så länge som räntan ligger kvar på 3 %. Stiger den får vi betala mer/månad. Det tar då 10 år innan hela lånet är betalt. Vi har då betalat 18.000 kronor i ränta. Så länge som räntan alltså ligger kvar på 3 %.
Jag är inte så förtjust i vanliga lån, det blir en himla massa ränta man betalar. Så i slutänden får man betala flera gånger för samma lån. Jag föredrar JAKlån. Då behöver man inte betala någon ränta. Det är ju inte riktigt helt gratis att låna - man får betala en administrationsavgift varje månad. Men den är lägre än vanlig bankränta. Vi har i dagsläget 3 JAKlån. 2 går ut nu i sommar. Det ena har vi eftersparat på och får då ut 50.000 kronor. Pengar som vi ska installera solvärme med. Så på 5 år har vi betalat av hela lånet på 50.000 kronor + sparat 50.000 kronor. Alltså 100.000 kronor. Det andra har vi inget efterspar på men hela lånet är då betalt. Om vi istället väljer att ta lånet till elpannan som ett JAKlån så betalar vi 1222 kronor/månad i 5 år. Sen är lånet betalt + att vi har 60.000 kronor i efterspar. Jag vet vilket lån jag väljer. =)
Vilket lån vi än väljer så kommer inte våran månadskostnad att öka. Dom två JAKlånen som går ut är på 2.500 kronor. Sen räknar vi med en besparing på elen också.
L gillar att äta korv med bröd. Jag som gillar att spara pengar har bakat egna korvbröd idag. Första gången så formen blev väl sådär, men huvudsaken är ju att dom är goda. Det kostar 25 öre/korvbröd att baka egna. Om man köper korvbröd kostar det 1,82/korvbröd. En besparing på över 1,50/korvbröd.
Jag vill leva enklare, simple living, downshifting. Kärt barn har många namn. Att jobba 24/7 tills jag går i pension är inget som lockar mig. Jag slukar böcker och bloggar i ämnet. Dels för att jag ska bli inspirerad och få tips men också för att samla på mig idéer och tips så jag kan inspirera andra när jag drar igång min kurs i simple living igen. Fram tills dess får jag försöka inspirera via bloggen. Här finns ett radioprogram om ämnet. Det är bland annat intervju med Gisela Linde som har skrivit boken Lev enklare och Maria Öståker som har skrivit boken Lev mer på mindre. Maria har en blogg här.
Min tarmröntgen närmar sig med stormsteg. =( Jag får inte äta något på hela dagen innan. Bara frukost innan klockan 9.00. Sen får jag bara dricka klara drycker. Kaffe faller väl inte under klar dryck. Sen ska det laxeras. =( Jag ska dricka något som jag fått på recept. Så jag och L tog en tur till apoteket och den snart helt tomma Coop butiken. När jag ändå var där tog jag ut mina andra mediciner som är slut snart. Som tur är ligger jag kvar i den lägsta betalningen. det skulle ha kostat nästan 1000 kronor men jag behövde bara betala 240 kronor.
När vi var där gick vi in på den mer och mer tomma och ödsliga Coop butiken. Dom ska slå igen sista mars och säljer ut för fulla muggar. Alla mat förutom färskvaror till 10 % rabatt. Jag köpte 4 paket med Coops frostisar till L och 2 flaskor ketchup. Blev inte så många kronor jag tjänade på det men många bäckar små. Jag ska hålla utkik när dom säljer för 50 % och mer och bunkra mer. Fast det gapar rätt tomt i hyllorna så det finns inte så mycket att bunkra. Leksaker säljer dom till halva priset så jag och L köpte 6 paket med petshops att ha till framtida barnkalas som L blir bjuden på. 25 kronor styck kostade dom. Kom på när jag kom hem att jag borde bunkrat lite legogubbar om L blir bjuden på killkalas. Jag tror inte en kille uppskattar en petshop lika mycket som en tjej. Fast man vet ju aldrig.

1 kommentar:

Sanna sa...

Det gäller att försöka spara in där det går.. =)

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...