lördag 14 september 2013

Zero waste

Elräkningen landade i brevlådan igår. Elen var 186 kronor billigare än i augusti förra året. I början av augusti förra året åkte S till USA och i år är hon hemma så vi har sänkt elen och är en mer person hemma som utnyttjar elen. Så bra gjort. Om det beror på nya elpannan, vädret eller våra elbesparande saker ska jag låta vara osagt (oskrivet).
Just nu håller jag på och läser Zero waste home av Bea Johnson. Jag har inte hunnit så långt än men det är redan en favoritbok som jag är glad att jag köpte. Jag kan knappt lägga ifrån mig den. =) Det finns även en blogg och en massa filmer på youtube om Zero waste av samma författare men dom har jag inte hunnit kolla in än. Bea Johnson och hennes familj försöker (och har) dragit ner på sina sopor. Med sopor räknar dom även sånt dom lämnar till återvinningen. Dom har minskat ner sin soptunna så dom bara slänger 1 påse/år. Dom har minskat sina utgifter med 40 % och dom har flyttat till ett mycket mindre hus och gjort sig av med de flesta av sina grejer. Jag som inte gillar sopor och vill minska ner våran soptunna rejält hoppas hitta många tips i boken. Återvinningen vore det bra att minska också men det är inte ett av mina mål. Målet är att minska soptunnan till minst hälften, helst ännu mer. Idag har vi nästan en full (soporna har ökat sen S kom hem) soptunna var 8:e vecka. Minsta soptunnan som är på 130 liter. 130 liter sopor på 8 veckor låter väldigt mycket men då ligger vi långt under det vanliga som är 130 liter på 4 veckor.
Bea jobbar enligt dom 5 R:en som hon skriver.
Refuse
Reduce
Reuse
Recycle
Rot
Översättningen blir ungefär:
Vägra att ta hem saker man inte behöver. Sluta använda engångsartiklar. Säga nej tack till all reklam. Sluta köpa på sig en massa saker som man tror man behöver/vill ha.
Minska på saker som man behöver. Behöver man äga alla saker själv? Kan man dela på till exempel gräsklipparen?
Återanvänd saker när dom är utslitna eller man inte vill ha dom längre. Eller sälj dom vidare. Köpa så mycket som går begagnat (av det som man måste ha).
Återvinn det som går när man har använt det klart. Papper eller kuvert som det bara är skrivet på ena sidan ska man till exempel använda som kladdpapper eller inköpslistor eller ritpapper innan man slänger dom. Jag har hört att man kan lämna in gamla utslitna tyger på Röda korset. Det dom inte använder till mattrasor lämnar dom vidare till en stiftelse som mal ner kläderna och gör nya tyger/matrial av dom. Om det är sant vet jag inte, jag tänkte kontakta Röda korset och fråga för det vore ju toppen. Jag har slängt hur mycket trasiga kläder som helst i mina dagar.
Kompostera det som blir kvar. Bea skrev att dom använder komposterbara tandborstar. Vi använder fortfarande dom i plast. Vi byter tandborstar varannan månad det blir 30 tandborstar/år som vi slänger. Kostnadsmässigt så betalar vi om vi köper ICA basic tandborste som är den vi brukar köpa 2,95/tandborste = 88,50. Dom komposterbara kostar 49/tandborste = 1470 kronor. Skillnaden blir alltså 1381,50 kronor om vi byter till komposterbara tandborstar. Just nu är det rabatt på tandborstar så dom komposterbara kostar 36 kronor/tandborste = 1080 kronor. Är det värt över 1000 kronor bara för att få mindre avfall?

Hon handlar även på ett helt nytt sätt för att minska avfallet så mycket som möjligt. Bröd köper hon från bageriet och tar hem i örngottspåsar som hon gjort av örngott och snöre. Dom bakar inget bröd själva för att minska förpackningarna. När S bodde i USA köpte hon påsar till mig som inte väger någonting som jag skulle ha till frukt och grönt när jag handlade för att spara på plastpåsar. Nu är det maken som handlar här och han vägrar ta med dom. Vi har infört ett nytt handlingssystem. Hur vi gör och utvärdering kommer när vi hållit på en månad i början av oktober. Meningen är att det nya systemet ska göra att vi sparar pengar, miljö och äter bättre mer ekologisk närodlad mat.
Brandstationen inne i stora staden hade öppet hus idag och maken tog med L dit för en pappa dotter stund. Dom delade ut ballonger, tidningar och brandhattar till alla barnen. Brandhatt ville L inte ha någon men hon tog en ballong och en tidning. Enligt första R:et i zero waste skulle vi ha vägrat det.
Alla tomater
och chilisar är intagna från trädgården. Nu ligger dom inne i köket och ska mogna klart inne. Chilisarna ska jag lägga in tänkte jag.




Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...