måndag 21 oktober 2013

Recept - Jordgubbstårta med vit choklad

Här är receptet på tårtan vi gjorde till S fyllde år. Väldigt god.
Botten:
4 ägg
3,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
60 g jordgubbar
0,5 dl vatten
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en bakform med avtagbar kant.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Mixa jordgubbarna till en slät puré och blanda med vatten. Värm blandningen i en kastrull.
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten i olika omgångar, Rör försiktigt mellan varje gång.
Tillsätt purén och vispa till en jämn smet,
Grädda i ungefär 1 timme. Min botten var klar efter 50 minuter.

Jordgubbskompott:
260 gram jordgubbar
0,5 dl gelesocker
Blanda jordgubbarna med socker i en kastrull. Mosa jordgubbarna så att det bildas lite vätska. Låt koka 30 sekunder. Ta bort värmen och låt svalna.

Vit chokladfrosting:
200 g vit choklad
100 g rumsvarmt smör
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
ev röd karamellfärg
Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Låt svalna.
Vispa smör och philadelphiaost krämigt. Vispa ner chokladen och tillsätt florsocker. Färga med lite karamellfärg om du vill.

Tårtan:
Dela botten i tre delar.
Lägg den första botten på ett tårtfat och bred på ett lager jordgubbskompott. Lägg på botten nummer två och bred på resten av kompotten. Lägg den tredje botten överst.
Bred ett tunt lager chokladfrosting på tårtan. Låt stå kallt ca 20 minuter eller tills frostingen stelnat något. Lägg på ett tjockare lager frosting på tårtan. Fyll en spritspåse med frosting och dekorera tårtan som du tycker. Vi spritsade små klickar runt kanten på tårtan och "snodde" rosor från mammas trädgård och dekorerade med.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...