Vårat favoritbröd. Är till vänster på bilden.
50 g smör
5 dl filmjölk (tar mjölk ibland när filen är slut)
50 g jäst
2 dl sirap (tar honung eller socker om jag inte har sirap)
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
6 dl rågsikt
Smält smöret och blanda med filmjölken. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap och salt. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills det blir en deg. Degen ska vara rätt lös.
Låt jäsa i 45 minuter under en bakduk.
Baka ut degen till två limpor. Jag brukar jäsa dom i en jäskorg men annars jäser man dom direkt på plåten eller bordet. Låt jäsa 30 minuter under en bakduk.
Grädda i 200 grader i 45 minuter. Lägg på en folie eller något så dom inte blir för mörka efter ungefär halva tiden. Jag gräddar dom på min baksten (trädgårdssten).
En före detta hemmamamma med 3 underbara barn M född 1992, S född 1993 och lilla L född 2003. Bråttas med två tonåringar, en sladdis och pengabrist.Vill minska mitt ekologiska fotavtryck, bli ekonomiskt oberoende och hemmamamma igen. Kör med medveten konsumtion och utrensning är överflödiga prylar. Strävar efter zero waste.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Veckans sparade pengar
1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...
-
Jag gillar frukostflingor av typen Start med klumpar i. Den vanliga musslin jag har gjort blir lite torr och inte alls lika god som den köpt...
-
Esbe frågade hur man sopsorterar tops och bomullsrondeller. Tops även om dom är miljömärkta innehåller plast och ska slängas i vanliga sopo...
-
I min strävan att leva billigare och minska på antalet sopor så gör jag så mycket som möjligt själv. Handdiskmedel till exempel som blir myc...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar