söndag 22 december 2013

Chokladtårta med björnbärsfrosting

Den supergoda tårtan som mamma fick som en av sina presenter när hon fyllde år.
Chokladbotten:
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
3 msk kakao
1,5 dl gräddfil
175 g rumsvarmt smör
0,5 dl muscovadosocker
2 tsk vaniljextrakt (jag gör mitt eget)
2 ägg
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Vispa smör, strösocker, muscovadosocker och vaniljextrakt vitt och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och rör sen ner resten. Vispa några minuter. Fördela smeten i formen. Grädda i ca 45 minuter.

Björnbärsfrosting:
8 äggvitor
4,5 dl strösocker
500 g rumsvarmt smör
200 g björnbär (går att använda andra bär med)
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och sätt den över ett vattenbad (kokande). Vispa hela tiden tills blandningen är ca 65 grader och sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
Vispa blandningen med elvisp tills den blir vit och fluffig (som en marängsmet). Kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt smöret lite i taget. När allt smör är tillsatt fortsätt vispa 3 - 5 minuter.
Kör björnbären till en puré i mixern. Sila genom en sil för att bli av med kärnorna. Blanda ner i smörkrämen. Vispa till en jämn frosting.

Sätta ihop tårtan:
Dela botten i tre delar. Lägg första botten på ett tårtfat och bred på frosting. Lägg på botten nummer två och bred på frosting. Lägg på botten nummer tre. Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt stelna. Ta en sprits och dekorera tårtan med resterande frosting. Strö över strössel om du vill.


Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...