fredag 31 maj 2013

Vattenvana

En har svarat på annonsen på husvagnen. Ge mig ett bra pris så kommer jag och hämtar den. Vad ett bra pris är har jag ingen aning om. Fast vi satte ju 9000 kronor mer än vad vi tänkte från början i pris om folk ville pruta.
L har ångrat sig och vill inte gå på sommarkollo. Dom ska åka och bada och L som inte kan simma vill inte åka och bada. Det var meningen att hennes klass skulle åka och lära sig simma i höstas men några i föregående klass var inte klara så det blir troligtvis till hösten. L har gått på simskola men det fungerade inte alls så maken som har jobbat som simlärare ska lära henne simma. Jag har inte gått på simskola utan lärde mig simma själv. Vilket är det vanligaste läste jag någonstans. Det stod att vattenvana var bättre än simskolor när man skulle lära sig simma. Ju mer man var och badade desto bättre.
Imorse bestämde vi att jag skulle åka och hämta L. Jag tänkte åka till återvinningen och skulle plocka upp henne på vägen. Hon är så duktig och sparkcyklar till och från skolan varje dag. När jag hade parkerat bilen såg jag L komma haltande storgråtandes. Så jag tackar högre makter att jag fick för mig att hämta henne just idag. Några i klassen hade stylat med L:s sparkcykel och hon ville också göra det. Hamnade snett och stukade foten. Fotknölen var röd, svullen och varm. Det blev kallt omslag när vi kom hem. Efter ett tag gick det onda i foten över så det var nog bara en lättare fall av trampa snett och ingen stukning tack och lov. Jag trodde nästan att hon hade brutit foten så ont som hon hade.
Igår efter stadsvandringen skulle dom spela kubb och fika. Föräldrarna mot barnen. L lekte med några klasskompisar i lekparken och missade kubben. Tillsammans med alla föräldrar. L var lite ledssen för det så idag har hon och jag spelat kubb. Titta inte på det väldigt långa gräset som blir när man inte har någon gräsklippare. Snart får jag låna en lie.

torsdag 30 maj 2013

Mer koll och sommarkoll (o)

Villahemförsäkringen går ut nu i juni. Jag kollade compricer för ett tag sedan och saluansvar var billigare än våran nuvarande försäkring. Men det var en hemförsäkring och inte villa hem så jag gick ut på nätet på alla försäkringsbolag och skrev in våra uppgifter. Den försäkringen vi har idag är den billigaste. Dom andra kostade från 30 kronor - 4000 kronor mer. Inget att spara där alltså. Om vi inte väljer att minska på lösöret eller höja självrisken.
Jag fick godkänt på grupparbetet och responsen på grupparbetet så nu är den palliativa kursen klar och 30 poäng till ligger snart på mitt cv. Nu återstår bara att se om jag fick G eller VG. Men med tanke på hur dom första  delarna i kursen gick så är det säkert ett G. Men jag är superstolt över att jag klarade det. =) Det var över 23 år sedan jag gick i skolan sist. Bevis på att det går att lära gamla hundar sitta. =)
Igår styrde L och jag bilen mot Ica för den vanliga månadshandlingen. Jag får inte lyfta och mår inget vidare men nöden har ingen lag och kylskåpet var tomt. 715,21 kronor gick det på. Om maken hade handlat hade det kostat mindre. Han köper bara det som står på inköpslistan och det gör ju då inte jag. Bebisyoghurt 10 kronor för 6 stycken. Mackaglass för 10 kronor. Vattenmelon för 5 kronor/kilo = 30 kronor. Ekologisk smörgåsgurka. Fruit loop till L. (jag samlar på streckkoder annars köper vi jämt dom billigaste barnflingorna) Godispåse för 10 kronor. Var det som inte stod med på inköpslistan. 2716,74 har maten i familjen P gått på i maj. Då är det med lite matpresenter och lite hemligt med i den summan också. När vi ändå var där gick jag in på apoteket och löste ut mina gallsalter. Apoteket på Coop har nu också stängt.
I sommar ska vi då inte göra så mycket. Dels kan inte maken ta semester i sommar, mer än några strödagar. Dels gick alla våra sparpengar till makens resa. Husvagnsförsäljningen går trögt = inte alls. Vi får sänka priset när maken kommer hem. Igår landade det ett brev från församlingen i brevlådan. Dom ska ha sommarkollo. Max 25 barn och anmälningarna börjar imorgon och det är först till kvarn. 300 kronor för 6 dagar, då ingår lunch och mellis varje dag. Sen ska dom på en dagsresa och då kan man få betala fickpengar. L vill gå säger hon. Hon vet ingen annan som ska gå men vill gå ändå för det är roligt. Ibland är hon så tuff och säker i sig själv och ibland är hon så osäker.
Min chef får inte tag på läkarens chef så hon tyckte jag skulle ringa läkaren och sjukskriva mig längre. Vilket jag skulle göra idag. Men läkaren hade semester och kommer tillbaka nästan onsdag. Det stod ingenting om sjukskrivningen eller det vi pratat om i journalen. Det stod bara att jag ska börja jobba igen men inte får lyfta något. Kul (inte). Kanske blir en lön som vi ska klara oss på i juni som den där läkaren håller på och krånglar.
Ikväll är svärmor på äventyr med L och L:s klass. Stadsvandring inne i stora staden. Eleverna ska vara guider. Tyvärr missar jag då det eftersom jag inte törs gå ut och gå runt på stan i över 2 timmar. Jag skickade med matsäck. Munkar, muffins och banankaka. Banankakan är gjord idag. L älskar mackaglassar så jag har gjort egna mackaglassar och använde banankaka som bottnar. När ugnen ändå var på bakade jag även långpannebröd som svärmor fick en påse som tack för hjälpen. Jag gjorde även rabarberpaj av rabarbern som jag silade bort från rabarberdrickan.
När L kom hem från skolan hade vi glassfabrik. Vi gjorde mackaglassar av en del av banankakan. Vi gjorde vaniljglassar. Hur dom smakar vet vi ikväll eller imorgon eftersom dom måste stelna nu. Mackaglassarna är dom i folie längst till höger. Att använda folie var väl inte det optimala. Måste komma på något annat sätt att vira dom.

onsdag 29 maj 2013

Veckans sparade pengar

Känner mig lite tjatig men eftersom spartips är ett så bra verktyg så kommer jag fortsätta vara tjatig. Mycket plus på servicekontot, lite mer på sparkontot och inga krediter kvar. Får se hur det ser ut nästa månad. Jag är ju hemma utan vare sig lön eller sjukpenning just nu. Läkaren tyckte att jag skulle gå till jobbet utan att jobba men det tyckte inte min chef som ska prata med läkarens chef. Min sjukskrivning gick ut den 20 maj.

1 Använt tygbindor.

2 Sytt 4 nya tygbindor.

3 Gjort 5 handdukar av 2 badlakan. Vi hade underskott på handdukar och överskott på badlakan.

4 Gjort 2 nya tofsar av L:s utslitna strumpor.

5 Gjort rabarberdricka att dricka istället för juice till frukosten.

6 Bytt till mig 6 paket kaffe.

7 Fått en platta ägg.

8 Sålt 3 böcker och åkbanden till Gröna Lund på tradera för runt 1000 lappen.

9 Planterat frön i dom krukorna som inte växterna klarade vintern i.

10 Planterat sallad, dill och hängsmultron i ballkonglådorna.

11 Försått basilika, gurka, melon och pepparmynta i vindruvs/tomataskar.

12 Använde egen kompostjord till alla planteringarna.

13 Gjort granskottsirap. Världens bästa hostmedicin.

14 L har gjort isglass.

15 Fått gratis tuggummi och godispåse.

16 Bakat läfsor.

17 Bakat munkar.

18 L sparkcyklar till och från skolan varje dag.

19 Jag plockar maskrosor och kirskål och ger Skutt en gång om dagen. Andra målet får han en morot.

20 Gjort nya skott. Hamstrarna älskar ärtskotten och Skutt älskar solrosskotten.

21 Bilen har mest stått nu när maken varit borta.

22 - 33 se en gammal lista.



tisdag 28 maj 2013

Borttappade böcker, gjort om och sytt

Den som har flest saker när han dör vinner. Det verkar i alla fall så i vårat samhälle idag. Vi försöker att dra ner på det vi köper och vi har rensat ut rätt bra. 10 saker i veckan för två år sedan och in:ut förra året. Där sakerna som gick ut skulle vara fler än dom som gick in. Vilket dom också var. Nu försöker jag sälja av saker för att finansiera att betala av våra krediter (klart) och köpa penga/miljöbesparande saker. Försäljningarna går trögt vilket gör att jag har tröttnat. Det var mycket lättare med 10 saker ut för där kunde jag slänga en hög med tidningar i återvinningen eller lämna en kasse kläder till Myrorna eller loppis och inte vara beroende av att andra människor vill ha det jag säljer och kommer hit och köper det. Ibland känns det som om vi bor i världens ände. I alla fall om man ska tro dom som vill köpa/byta saker med oss och inte vill åka hit. Dom vill att jag ska ta min bil in till stora staden. Det går bussar hit var 15:e minut som kostar 25 kronor tur och retur om man inte har rabattkort då kostar det 20% mindre. Om jag ska ta bilen in kostar det ungefär 20 kronor kanske dit och hem. Men då förlorar jag 20 kronor på saken jag kanske säljer för 25 kronor eller byter bort mot ett paket yoghurt. Då lönar det sig mer att jag lämnar saken till Myrorna när jag lämnar återvinning och sen köper mitt yogurtpaket. Så nu har jag bestämt att börja med 10 saker ut i veckan igen. Vissa kommer jag säkert att sälja för att finansiera penga/miljöbesparande saker. Ska bara komma på vad jag vill köpa först. =) Jag har en lista med saker jag vill ha. Vi fösöker som sagt var dra ner på det vi köper men samtidigt är jag också fast i den matriella vill ha cirkeln. Böcker till exempel vill jag gärna äga även om jag dragit ner till nästan bara miljö, simple living och spartipsböcker. Hur onödigt var det inte att köpa en munkmaskin och en muffinsmaskin? Suck.
Munkmaskinen gav i alla fall väldigt goda munkar. Dom var väldigt små och lätta att göra. Inte alls så feta som friterade munkar är men lika goda. Min bytarkompis skulle komma på fika och L och farmor ska på äventyr på torsdag kväll med L:s klass och ha med fika. Därav munkbak.

Vi har över 20 stycken badlakan. Vi har 14 stycken handdukar. 4 av dom ser ut som ett nät och torkar inte så bra längre. Vad göra? Sy om badlakan till handdukar såklart. Av 2 badlakan blev det 5 handdukar. Som ögla använde jag blågult tygband som var över sen studenten. Det lönar sig att spara på allt.
När jag ändå höll på och sy sydde jag fler tygbindor. Dom senaste två gångerna har jag fått komplettera med plastbindor för mina i tyg inte räckt. Jag kan ju inte använda menskoppen just nu.
Rabarbern växer så det knakar så rabarberdricka är gjord. Nu ska det stå i ett dygn sen ska den silas och drickas istället för juice till frukosten.
På posten kom den en Haribo godispåse som jag ska testa.
Tisdagar = öppet bybibliotek. Jag var där och lämnade in alla mina palliativa böcker. Så skönt. Tyvärr hade inga reserverade böcker kommit så jag pratade med bibliotekarien om det. Två av böckerna har jag stått först i kön på i flera månader nu. Den ena reserverade jag i januari. Den hade försvunnit ur systemet 2007 men låg kvar att den gick att låna. Någon hade alltså snott den. Den andra reserverade jag i februari. Den skulle lämnas in i april men var fortfarande inte inlämnad. Den ena boken har jag funderat på att köpa men vill gärna kolla igenom den först. Den finns att köpa på Tradera. 3 stycken just nu men hur länge till vet man ju aldrig. Men den finns inte att köpa på bokhandeln.
Just nu erbjuder Tidningskungen tre prenumerationer gratis i en månad. Observera att man måste säga upp tidningarna innan en månad har gått om man inte vill betala efter gratismånaden är slut. Eftersom alla tidningar som man kan välja bland kommer ut med ungefär 12 nummer/år så får man 1 gratis nummer av varje tidning bara sen kostar varje tidning 33 kronor/månad. Om man inte säger upp prenumerationen vill säga. Jag funderade på om jag skulle ta lite tidningar och spara till julklappar och presenter. Så jag kanske nappar på erbjudandet. Annars tycker jag att månadsmagasin mest innehåller annonser på saker man ska köpa.

söndag 26 maj 2013

Mors dag

Med maken och S i USA tänkte jag inte fira mors dag i år. Men min lilla mamma ville bli firade så det fick bli tårtkalas.
Med köpt tårta. =) M köpte den igår. väldigt väldigt god.
Presenterna till mammorna (jag köpte till svärmor med och bjöd henne också. I och för sig inte skillnad mot om maken är hemma eller inte. Det är alltid jag som får köpa alla presenter och julklappar) var flytande galltvål sen blev jag inspirerad av L:s vätskeersättning till mig så jag köpte 100 var till mammorna också. Att ges till barn som behöver dom. Både vätskeersättningen och galltvålen blev väldigt uppskattat. Jag hade lite onda aningar innan eftersom papporna fick biljetter till whiskeymässan som farsdags present.
Presenterna till mig var: rosor och choklad (inte med på bild) som blombudet kom med i fredags från S. En mjukglassmaskin från M. 100 påsar vätskeersättning från L. Sen hade jag fixat två presenter från L via maken. Han visste inte om det. En muffinsmaskin och en munkmaskin. Men L ville som sagt var inte att jag skulle få presenter som jag köpte själv och ville ge något eget. Sen att jag fick betala vätskeersättningen också det tänkte inte gullungen på. Nu känner jag mig väldigt materialistiskt. S sa häromdagen att hennes kompisar brukar säga att vi har så mycket apparater här och det stämmer nog när jag tänker efter. Men det har jag efter min käre far som älskar elektriska apparater.
En apparat som vi inte har är en gräsklippare. Våran motorgräsklippare som vi fick ärva av mamma och pappa som är 40 år har säkerhetsanordningen gått sönder på så vi får inte använda den för maken. Våran handgräsklippare som är säkert 45 år är bladen inte så jättebra på så man böjer mest gräset när man kör med den. Så vi har ingen gräsklippare. Sol och regn om vartannat gör att gräset är väldigt långt. Något som mammorna och papporna påpekade. Mamma sa att vi kunde hämta deras gräsklippare men det vet jag inte om jag är så sugen på. I och för sig kan jag ju dra den och behöver inte lyfta den men den är ju rätt tung och jag har redan ont i magen precis hela tiden. =( M var absolut inte sugen på det så han tyckte gräset skulle få växa tills maken kom hem och åkte och köpte en ny gräsklippare. Vi skulle få låna grannens också men deras är elektriskt med sladd och då kör jag säkert av sladden. Pappa tyckte vi skulle släppa ut Skutt så han fick beta av gräset men det ville inte L.
Kör med en favorit i repris. Grattis alla mammor på eran dag.

lördag 25 maj 2013

Nästan som semester

I alla fall från matlagningen. I onsdags kväll till mat gjorde jag spaghetti carbonara. Dubbel sats. Resten åt vi till lunch i torsdags då både M och L var hemma med migrän. På kvällen bjöd M på pizza och jag och L sparade häften och åt till lunch i fredags då L fortfarande inte var hel kurant men M jobbade igen. Igår kväll åt vi taco och till lunch hade M köpt färdiga rätter från Findus. Ikväll är det bara L och jag hemma och L ville ha tacoskalspizza. =) Passade bra eftersom det var både skal och ost kvar sen tacon. Så det får det bli.
Sandra undrade om maten och hygienen är med bland våra räkningar. Svar ja. 800 kronor dras direkt när jag får barnbidraget till Ica. Citygross och Willys betalas via bensinräkningen som är kopplad till ett master card kort. Hygienen handlar vi också på master card kortet. Som vi betalar helt när räkningen kommer. Det kortet har vi aldrig haft någon kredit på. Hon undrade också om hygienen är med i dom 2500 kronorna vi handlar mat för. Svar nej. Om vi handlar toapapper eller något annat som inte är mat när vi handlar maten drar jag av det för att hålla reda på den exakta matkostnaden.
Strålande sol hela dagen så jag har planterat. Ringblommor i krukorna på framsidan där vi hade smultron men smultronen klarade tyvärr inte vinter. Sallad, dill och hängsmultron i ballkonglådorna. Luktärter i hängkrukorna som pelargonerna inte klarade sig i. Sen har äntligen Toves planter blivit nerstoppade i jorden. Tillsammans med två sorters chili som jag lyckades förså. Bönorna försökte jag grodda men det gick inget vidare, dom möglade och det luktade aphus i hela köket. Physialis som jag försådde blev 20 små plantor som är delade i olika krukor idag. Förhoppningsvis blir dom större så några av dom kan hamna i den ena murbrukshinken som det var oregano i.
Jag har planterat ny pepparmynta och basilika. Min pepparmynta och alla örtkryddor klarade inte heller vintern. =( Jag har efterlyst nya plantor på bytarsidorna och skulle få lite plantor av min bytarkompis. I den sista "krukan" är det gurka och bebismelon.
Altanen är iordninggjord med alla plastmattor som jag fick. Nästa i alla fall. En var för lång så den får nog ligga i förtältet om det blir en ny husvagn. Tack igen. =)
Ikväll ska M på lagfest i en hembyggdgård på andra sidan stora staden. Jag fick ställa upp som skjuts dit. På vägen hem åkte jag och L in och tog ut mina paket och köpte frimärken. Jag har sålt 3 böcker på Tradera som ska postas när jag fått pengarna. Samordnat ärenden. I paketen som var 4 stycken var det: glassformar vunnit på Tradera. Glass-skålar vunnit på Tradera. Glassformar som är som popupformar köpte nya. Kostade bara 19 kronor för 3 stycken. Och bantningsmedel som jag ska testa för svenska hälsokost ab.
L och jag har spelat spel idag igen. Spöken och monster. Vi har massor massor med spel. Dom flesta köpta på loppis för runt 20 lappen.
Imorgon är det morsdag och L var lite bekymrad över att hon inte fixat någon morsdags present till mig. Men så kom hon på det. I julas köpte vi saker från unicef istället för att skicka julkort. L ville ge mig vätskeersättning sa hon. =) Och det fick hon. Så 100 påsar vätskeersättning är köpta till barn som verkligen behöver dom. Hon valde kortet själv och skrev grattis på morsdag kram L. =)

fredag 24 maj 2013

Försäkringar, isglass och granskottsirap

Marika undrade varför jag vill vara hemmamamma igen. Med tanke på att L snart är tonåring. Snart och snart vet jag inte. Mycket kan hända på 3 år. Vissa studier visar att tonåringar behöver sina föräldrar mer än vad småbarn gör. Dom rekommenderar till och med att vissa av föräldradagarna ska tas ut när barnen är tonåringar. Jag kallar det hemmamamma men det är det enkla livet jag och maken vill åt. Vi vill inte vara med i ekorrhjulen som kräver två heltidstjänster fram till pension för att en familj ska gå runt. det första målet är att vi ska klara oss på en lön, alltså en som jobbar 100%. Maken gillar sitt jobb så han vill vara den som jobbar 100% just nu. Mål två är att vi ska klara oss på mindre än 100%. Det sista målet är att vi ska kunna sluta jobba innan pension båda två och klara oss ekonomiskt ändå. Boken Your money or your life beskriver det här. Den ena författaren slutade jobba innan han fyllt 30 år. Han dog 1997 59 år gammal i cancer. Min mormor fick alzheimer när hon var runt 55 år. Hon hamnade på långvården när hon fyllde 60 år ungefär och var inte medveten om sin omgivning. Hon och morfar hade jobbat jämt jämt. Dom tog inte ens semester knappt. Därför vill jag inte jobba fram tills jag blir 65 år. Jag kanske inte ens blir 65 år. Jag vill inte se tillbaka på mitt liv som ett enda långt jobbande.
 När räkningarna ska betalas i slutet av juni så har vi flera försäkringar som ska betalas. Jättekul när det är semestertider (ironiskt). 6596 kronor var summan för försäkringarna som skulle betalas med junilönen förra året. Idag landade villahemförsäkringen i brevlådan och jag som försöker spara på det mesta nu gick in via compricer och jämförde priser. Det jag inte gillar med compricer är att man måste uppge telefon- och personnummer. Det gör att försäkringsbolagen ringer hem till oss bara för att vi har jämfört priser. Vill vi byta försäkringsbolag så tar vi kontakt med det bolaget vi vill byta till och genomför bytet. Vi vill inte att folk ska ringa och försöka övertala oss till att byta försäkringsbolag. Jämt när dom ringer så slutar det alltid med att dom säger tack och hej ni har redan den lägsta premien. Compricer visade att salu ansvar var 2177 kronor billigare än den försäkringen vi har idag. Men vi har bonus på alla våra försäkringar så om vi byter bolag på en försäkring försvinner bonusen på alla försäkringar. Med bonusarna avdragna blev besparingen 1083 kronor. Nu ska det kollas igenom försäkringsavtal och annat. Tur att maken hinner hem innan försäkringen ska betalas och går ut så jag inte ändrar och han tycker annat. Sen kanske vi kan lägga in en stöt på vårat nuvarande bolag som vi haft lång tid nu och se om dom kan göra något åt premien. Då är den försäkringen vi har en villahemförsäkring och försäkringen via Salu ansvar är bara en hemförsäkring. Vad är skillnaden? Någon som vet?
Idag öste inte regnet ner så L och jag tog en tripp till komposten och återvinningen. Bakom återvinningen är skogen så vi passade på att plocka granskott till ny granskottsirap. Världens bästa hostmedicin. Medans vi plockade stod L och sjöng naturen är kul naturen är toppen. Sen tackade hon granen för att han gav oss hostmedicin. =)
När vi kom hem blev hon inspirerad av glassboken jag lånade på biblioteket och gjorde isglass av hemgjord jordgubbssaft. På bilden är dom glassformarna som vi har idag.
Hon ville också spela sopberget så det gjorde vi massor av gånger. Jag vann bara en gång. När vi satt och spelade så ringde det på dörren. Det var ett
blomsterbud som kom med rosor och choklad som S skickat från USA. =) Eller skickat och skickat beställt från USA i morsdags present till mig. =) Jag älskar dig också S.
På posten kom det ett paket tuggummi gratis via Facebook. Det ska M få. Jag kan inte tugga tuggummi för min mage, den blir värre då.

Köpstopp vs spartips

Jag inledde ett köpstopp 1 januari som jag tänkte hålla i ett helt år. Några veckor senare inledde jag min kamp på att spara pengar. Inte då på banken utan dra ner våra utgifter så att jag kan sluta jobba helt igen. Målet är att dra ner dom ännu mer så att maken kan dra ner sin heltidstjänst till mindre. Eller om vi väljer att jobba lite båda två. Det får tiden utvisa. Jag är inte främmande för att jobba extra. Det är schema jag vill slippa ifrån. Jag har jobbat på bara timmar förut. Då var vi beroende av min lön också så jag var tvungen att jobba ett visst antal timmar varje månad. Vilket förde med sig en massa stress eftersom jag aldrig visste hur mycket jag skulle få jobba. Jag tackade då ja till alla turer jag fick och jobba säkert nästan 100% på timmar vissa månader. Över somrarna till exempel då det är high life för timanställda. Nu ska vi inte vara beroende av min lön utan jag ska jobba för att jag vill inte för att jag måste.
Jag har skrivit om det förut. Ibland för att kunna spara pengar måste man investera innan. När man har köpstopp är det meningen att man inte ska köpa något förutom det som är nödvändigt. Som t ex mat, hygien, förbrukningsartiklar och mediciner. Jag valde att få handla presenter, julklappar och kläder till L också. Till M och S också om dom behöver men dom handlar oftast sina kläder själva. Det är mitt beslut att ha köpstopp så ingen annan ska behöva bli "lidande" för det. Efter några månader bestämde jag mig för att jag även skulle få köpa sparböcker. Det egentliga målet med både spartips och köpstopp är att vi ska dra ner våra utgifter så att jag kan vara hemma på heltid igen. Köpstoppet och spartipsen var mina verktyg för att nå det målet. Nu har jag som sagt var börjat att investera lite för att kunna spara mer pengar vilket gör att jag har brytit mot mitt köpstopp.
Samtidigt så gör ju spartipsen att vi handlar mindre och istället försöker använda det vi har. Eller byta till oss, köpa begagnat eller låna det vi behöver ha. Sen jag började med spartipsen på allvar (jag har hållit på med dom till och från i flera år, ända sen jag var hemmamamma på heltid med L) så har vi sänkt våra utgifter/ månad/12 från 27.700 kronor till 25.770 kronor. En sänkning med nästan 2000 kronor/månad eller i vårt fall nästan 24.000 kronor på ett år. På bara 5 månader. Det vi främst gör då är håller mer koll på maträkningen. Har sänkt elförbrukningen. Har sänkt vattenförbrukningen. Har sänkt bensinräkningen och extaräkningarna. Dom som inte är under någon annan kategori som t ex L:s ridskola. Vi har även sagt upp t ex nummerupplysaren och lite annat som vi tyckte onödiga saker. Vi har även betalat av alla krediter vi hade. Då har ändå huslånet ökat med ungefär 300 kronor i månaden eftersom vi tog ett nytt huslån för att kunna byta elpanna, flytta värmepumpen, byta fönster i köket och installera solpaneler. Allt det kommer att sänka våran elräkning = investering för att spara pengar. Vi hade även en massa sparade pengar som maken åkte till USA för + att vi  ligger på + på servicekontot och det har vi inte gjort på länge. Våra sparpengar brukar gå in på sparkontot och sen vända för att täcka utgifterna. Nu hade vi lyckats spara ihop 15.000 kronor.
Som jag ser det är köpstopp ett kortsiktigt sätt att spara pengar på. Men spartips är ett långsiktigt. Så jag ska sluta med mitt köpstopp. Inte sagt att jag kommer att rusa ut och köpa en massa onödiga saker. Jag kommer att fortsätta med mina spartips så jag kan uppnå mitt mål. Nu slipper jag känna dåligt samvete för glassformarna jag köpte för att spara in pengar på köpta glassar. Paketet ligger på Ica och ska hämtas imorgon. Jag väntar på ett paket till och tänkte samordna alla ärenden på en gång.

torsdag 23 maj 2013

Regnet det bara öser ner

Och djurens kompostpåse och alla återvinningspåsar är fulla. Jag har ingen regnjacka så jag har ingen lust att åka och lämna sakerna i ösregn och bli jätteblöt. Hade jag haft en regnjacka hade jag nog gjort det ändå tror jag. Det fick mig att börja fundera. Även om jag kan köpa en regnjacka så är dom så tråkiga. Eller om dom är färgglada så är dom dyra. Kan man sy en? Av vaxduk? Eller vad ska man använda för matrial?
Felet med att bara ha egen jord är att den är ute så regnar det så blir den också genom blöt. Även fast man kan plantera inne så måste man hämta jorden ute. Jag som skulle behöva plantera i dom tre andra ballkonglådorna också och i dom 4 väggkrukorna som pelargonerna inte klarade sig i. Jag tänkte plantera vaxbönor i dom. Gör ju inget om det hänger neråt, det blir grönt och fint. Rädisorna och salladen som jag satte för ett tag sedan har redan kommit upp. =)
Jag kunde inte vänta längre. =) Jag var tvungen att skriva räkningarna idag. =) Lite fler än förra gången men ändå bara 4 stycken. Resten går som sagt via autogiro och e-faktura. Utgifterna/månad (alla årets räkningar/ 12) har minskat från förra månadens 26.338 kronor till den här månadens 25.770 kronor. En minskning med 568 kronor/månad eller 6816 kronor på ett år. Då hade ändå Förenade liv ökat sin premie med 70 kronor/månad. Nu är också alla krediter helt betalda. =) Spartips fungerar verkligen och är ett starkt verktyg. Jag har börjat se våran budget som ett verktyg istället för ett måste som det lätt känns som ibland.
L och M har varit hemma från skolan/jobbet med huvudvärk båda två. L pysslade en snigel med horn och en utan horn med papper och tejp.
Jag har också pysslat. Jag köpte ett par stora shorts på Öland förra sommaren. S köpte också ett par. Hon sydde om sina till en kjol. Som det oftast blir med semesterfynd så är det inget man vill sätta på sig hemma så mina shorts har bara legat. Jag funderade på att ha dom som pyamasbyxor. Men så tänkte jag sy om dom till en jumpsuit. Jumpsuitar är dyra. Sagt och gjort. Jag tog ett linne från kläderna som maken köpte och inte ville ha kvar. Sen sydde jag ihop det med shortsen. Jag sydde även ett sprund med knapp bak i nacken för att jag ska få på mig den. Det blev alldeles för långt så jag klippte av en bit men den är fortfarande alldeles för långt. Nu vet jag inte om jag ska klippa av det mer eller om jag ska låta S sy om shortsen till en kjol så det blir en klänning istället för en jumpsuit.
 Eftersom regnet öst ner hela dagen så har jag även passat på att baka läfsor. Min sjukskrivning gick ut i måndags och min nya läkare på vårdcentralen tyckte min chef ska få bestämma om jag ska vara fortsatt sjukskriven eller inte. Helt sjukt tyckte både jag och chefen. Men eftersom jag inte vet vad chefen tycker så har jag bakar läfsor som är min matlåda när jag jobbar ut i fall att hon tycker att jag ska börja jobba igen. Enligt läkaren kan man inte jobba om man har halsbränna och sura uppstötningar vilket jag inte har längre. Den nya medicinen har tagit bort det. Men man kan jobba med diarréer och ont i magen enligt läkaren. När hon undersökte min mage såg hon att jag var gallopererad och sa då har du opererat gallan? Det är därför jag har bråcket som sitter i det ena titthålsärret och det står säkert nämnt minst 10 gånger i min journal. Så jag svarade ja. Men då måste du stå på livslång behandling av gallsalter det är därför du har diarréer sa hon då. Hon satte ut gallsalterna för två veckor sedan. Hon sa också att jag kan börja jobba igen men jag ska bara vara inomhus och ta prover och såna små saker och jag får absolut inte lyfta något eller böja mig fram. När jag sa att jag är anställd inom hemvården och måste vara ute sa hon att då får du prata med din chef om vad hon tycker. Tycker hon att du ska vara längre sjukskriven så sjukskriver jag dig längre. Tycker hon att du ska jobba och bara vara inne, inte lyfta något och inte böja dig fram så får du göra det. Jaha!! När jag talade om det för chefen tyckte hon det lät helt sjukt och har skrivit till min läkares chef och ifrågasatt det hela.


onsdag 22 maj 2013

Veckans sparade pengar

Det är nästan så jag längtar efter att skriva räkningar för att få se hur mycket vi lyckats sänka månadskostnaden den här gången. Än så länge är det bara 3 stycken räkningar att skriva. Resten är fasta räkningar på autogiro eller e-faktura. Jag har inte fullt lika mycket pengar kvar på kontot men har handlat en del. Jag vet att jag har köpstopp men det har inte gått så bra just nu. Även om jag intalar mig själv att det är nödvändiga saker för att spara pengar eller för att få familjen P att gå runt så är dom inte livsnödvändiga. Men jag har sagt det förut och jag kommer säkert att säga det igen. Om man inte unnar sig någonting så blir det ett bra tråkigt ekonomiskt liv. Sen är jag nog som ett barn känner jag. Maken sitter nu på planet och är på väg till S. Hans resa kostade 15.000 kronor (pengar vi hade på sparkontot) + att han gör nog av med en del där borta. Jag ska vara hemma och göra ingenting. Det gör mig ingenting men ändå så blir jag avundsjuk och vill också kunna handla det jag vill. Bara det att han slipper laga mat, diska och städa i 2 veckor gör mig ännu mer avundsjuk. Tänk att få slippa det i alla fall 1 vecka. Men kontot gapar i alla fall inte tomt som det brukar göra.

1 Sålt en cykelstång (en stång som man sätter bak på en barncykel när barnet ska lära sig cykla) för 30 kronor.

2 Kokat nya flytande tvättnötter.

3 Fått ramslök av svärmor.

4 Planterat sallad, rädisor och gurka i jord från komposten blandat med sand från den igenlagda sandlådan.

5 Gjorde ett kort av saker vi hade hemma och gav till L:s ridfröken som tack för terminen.

6 Fått fler plastmattor till altanen.

7 Gjort ramslöksvinäger som svärmor ska få i present när hon fyller. Min vinäger är inte klar än så det som maken köpte och en del av det jag köpte igår var vinäger. Makens räckte inte. jag hade bara stora flaskor kvar.

8 Gjort ny start.

9 Gjort nässelte.

10 Gjort sockervax till hårborttagning.

11 Maken har bytt dom ruttna benen på altanmöbeln med en bräda som vi fick.

12 Gjort inlagd gurka istället för att köpa smörgåsgurka.

13 Samordnat ärenden för att spara bensin. Handlade till exempel i en annan Willys än den vi brukar för L var på travskolan på travet som ligger på andra sidan stora staden där en annan Willys ligger.

14 Handlat mat för 10 dagar för 1048 kronor. I den summan ingår chokladasken som ridfröken fick. 2 chokladkakor till S som var den andra presenten och vinäger till svärmors ramslöksvinäger.

15 Hade med tygkassar till handlingen.

16 Böt bort hallonskott mot 3 tunikor till mig och tjejerna.

17 Böt bort några kläder som jag inte ville ha längre mot porslin som jag ska pyssla med.

18 Bytt till mig fanta, äpplen och kinderägg till L.

19 Fått gratis tacokrydda, hönökakor, chips och snabbkaffe.

20 Gav svärfar hembakt bröd bland annat när han fyllde.

21 Bakat långpannebröd och vetekakor.

22 Gjort nya groddar och skott.

23 L sparkcyklar till och från skolan varje dag.

24 Ger Skutt maskrosor och kirskål till kvällsmat varje dag det inte regnar.

25 - 37 Se en gammal lista. Det är sånt jag alltid gör. Måste nog få tummen ur och göra en gör alltid lista snart. =)

tisdag 21 maj 2013

Gräsänka

Maken har jobbat hela dagen och hann inte åka hem innan bussen mot huvudstaden gick. Jag fick åka till buss-stationen med hans väskor som var lite för tunga att släpa på på jobbet. Oroa dig inte S. Det skulle ha räckt med handbagaget. Den stora väskan ekar nästan tom. Ikväll sover maken på vandrarhem i huvudstaden och imorgon bitti lyfter planet mot over there. Känns konstigt och väldigt tomt. Redan. Vi har varit ifrån varandra förut men bara max 5 dagar i sträck och det har gått hur bra som helst. Det har nästan varit lite skönt att vara ifrån varandra då så jag vet inte om det är tidsperioden som gör det. 15 dagar. =/ Men då kommer han hem med världens bästa present - S. =)

Makens buss och S ridskola började nästan samtidigt så snälla mamma och pappa ställde upp och skjutsade L till ridskolan. M jobbade. Sista gången på ridskolan innan sommaruppehållet. Det är aldrig någon som samlar något. Dom flesta föräldrarna ser man inte ens röken av så svårt att starta insamling också. Men jag ville att L skulle ge något för att visa att vi är såååå nöjda. Så maken köpte en chokladask sist han handlade på Willys (en av dom två presenterna) och jag har gjort ett kort.
Igår kväll kom min bytarkompis på fika och med fler plastmattor till altanen. Dom gick inte hem förens efter halv 10 så det blev inget tv-tittande alls igår och det kändes skönt. Funderade på om jag skulle ha skärmfritt igen.
2 av mina böcker hade kommit och en film. =) Glass för barn. Experimentet med familjen. Och Löparen. Jag funderar som sagt var om jag ska ha skärmfritt igen. Sen skulle det vara bra om familjen P gjorde något tillsammans ute kanske. Så jag tänkte få lite idéer från Experimentet med familjen som handlar om en familj med tre barn som under tre månader drar ner på sockret och gör 2 saker tillsammans ute varje vecka.

Jag ska börja göra egen glass igen och letar efter bra glassformar. Dom vi hade förut/har några kvar sitter fast allihopa. jag vill ha såna som sitter en och en. Dom kan man stapla i frysen. Med dom som sitter ihop blir det så fullt. Sen om man inte får ut glassen måste man värma allihopa så dom som man sätter in i frysen igen blir isiga. Det finns formar att köpa på Ikea för 19 kronor. Men som oftast inte på vårat Ikea. =( Bilden har jag lånat från Ikea.
Gotterian hade bara lagt i 6 ekologiska kexchoklad. Fast jag fick betala för 9 stycken. Jag hade beställt 10 men dom hade bara 9 kvar så en var restnoterad. Så jag skrev och talade om det och fick pengarna tillbaka för 4 stycken. Det var ju snällt. Fast jag hade hellre velat ha fler kexchoklader. Dom från ekorren är såååå goda.
Igår var jag ju på Coop och handlade lite gratis. Det slank ner lite annat i kassen med så jag fick betala 85 kronor. När jag drog mitt kort stod det godkänt men kassörskan sa att det inte gick så jag drog det igen. Nu har Coop dragit 85 kronor två gånger. =( Tycker inte jag gör annat än mailchattar med Coop hela tiden.
Höll på att glömma. =) Det är bladen på ramslöken man äter. Man kan använda den som den är i till exempel sallader. Smaka ungefär som mild vitlök.

måndag 20 maj 2013

Ibland för att spara pengar

Måste man investera innan. Vilket jag gjorde igår. 561 kronor närmare bestämt. Om det går som jag vill kommer jag att tjäna in dom pengarna + ännu mer + att jag kommer att ha framtida presenter. Sakerna (det är tre stycken) som ska göras är inte nödvändigt som till exempel mat, kläder och tak över huvudet. Men dom är nödvändiga för oss. Å andra sidan om man bara köpte nödvändiga saker hela tiden skulle livet bli bra tråkigt. Som med mat. Det finns nödvändig mat. Mat man behöver för sin överlevnad. Sen finns det mat som man inte behöver för sin överlevnad men som piggar upp den andra maten som till exempel ketchup, dressing och kaviar. Sen finns det onödig mat som man ska hålla sig ifrån eller i alla fall dra ner på när man försöker spara pengar (och vill gå ner i vikt). Läsk, chips och kakor till exempel. Tillbaka till min investering. Maken har ofta ont i rygg och nacke. Det beror till viss del på att han slog i botten när han var aktiv simmare. Jag har ofta spänningshuvudvärk. Jag vaknar med den redan på morgonen och sen sitter den där. Ibland men inte alltid hjälper det om vi smörjer vårat onda med tigerbalsam. Ibland smörjer maken sig även med zon. När någon är förkyld smörjer vi alltid bröstet och ryggen med vick. Så det är det jag tänkte göra själv. Tigerbalsam, någon form av smärtsalva och vick eller förkylningssalva i alla fall. Å andra sidan om vi inte hade våra salvor och smörjde så kanske maken skulle behöva vara hemma från jobbet och få sänkt inkomst så dom räknas nog som nödvändiga ändå. Tigerbalsamet ska jag göra i en läpphylsa tänkte jag. Mycket lättare att smörja på än om man måste gröpa ur en burk. Och det fastnar under naglarna. Och man har det på fingrarna och har glömt det och kliar sig i ögat. Eftersom jag beställde mina saker igår så kan jag inte berätta om hur salvorna blev. Så fortsättning följer.
Det är lite omständigt att föra över bilder just nu. Jag har ett mikrochip i kameran som jag tar ur kameran och sätter i datorn. När jag är klar tar jag ur chipet ur datorn och sätter det i kameran igen. Jag har aldrig tryck på säker borttagning förens igår. Efter det vill inte datorn ta emot chipet och det går inte att föra över bilderna. När vi provade i M:s dator gick det. Så jag får föra över bilderna till M:s dator till ett usbminne till min dator. Jag ska aldrig mer trycka säker borttagning i alla fall. =/
Tack snälla Pjak för rabattkupongen på godis. Det blev en hel del. =) Jag fick betala 159 kronor i frakten men nu har vi godis så vi klarar oss ett bra tag. Jag valde bussgods som frakt annars hade det kostat 179 kronor i frakt. Både bussgods och ICA som är där vi måste ta ut våra paket efter att Coop stängde ligger ungefär på samma avstånd inne i stora staden. Så bensinen kostade samma.
När vi ändå var på bussgods åkte vi till en annan Coop som ligger som en liten avstickare på hemvägen. Dyrare än både Willys, Ica och Citygross så ingen affär jag kommer handla i. Idag "handlade" jag gratis. Jag fick en sourcream and onion chips att prova via Coops smakpanel. Sen hade jag kupong på gratis tacokrydda och gratis Hönö kaka via kampanjer på Facebook. Maken som är den som handlar nu vägrar att ta med gratiskuponger.

söndag 19 maj 2013

Gratis trädgårdsmästare kör med maken och vinnaren

Svärmor och svärfar kom med ramslöksplantor. Om dom trivs kan dom sprida sig i hela gräsmattan. Så man fick hålla efter dom sa svärmor.
Jag som ser det som en kanske framtida affärsrörelse eller bytesvara kommer nog inte att hålla efter dom. =) Nu när husvagnen kanske blir såld (annonsen är utlagd) så kan jag få tillbaka min gräsplätt på framsidan och det var där jag satte ramslöken. Eller jag och jag. Svärmor. Och maken. Svärmor körde med maken så han hjälpte till. Sen planterade dom om blåbärsplantan som aldrig har trivts i sitt hörn. Den stackarn hade inga rötter alls knappt och då har vi ändå haft den i nästan 10 år. Sen sa svärmor till maken att hämta kompostjord och hälla på flädern, hasselnötsbusken och blåbärsbusken med. Det slutade med att nästan hela ena komposten är utgrävd och att jag har en massa ny jord i rabatten där alla grönsaker ska sitta. =) Förutom att det blev en massa gjort och vi fick ramslök hade dom med sig tårtan som var över sen i fredags. Så det blev förmiddagsfika med tårta innan trädgården.
Hon hade också med sig lösa blad. Jag fick en ramslöksvinäger av grannen en gång när jag var husvakt och berättade det för svärmor. Hon ville då också ha en ramslöksvinäger och funderade på om det fanns inne i stora staden. Min är från Gotland. Jag sa då att hon skulle ge mig blad och sen glömma bort det. Så ramslöksvinäger är gjord till svärmor som hon ska få när hon fyller. Ny start är gjord. Och nytt sockervax som var mycket lösare gjord är och blandad med den för hårda jag gjorde igår. Så nu är konsistensen perfekt.
I hallonhäcken växer det massor med nässlor. Inte så kul när man ska plocka hallon. Men bra när man vill plocka nässlor. Vilket jag gjort idag. Jag torkar dom till te. Dum som jag var tog jag inga handskar på mig så nu har jag svidande nässelutslag på hela händerna. =(
Tada! Vinnaren av Penny pinchérs almanack är......... Det var 15 lotter och jag bad L säga en siffra mellan 1 och 15. Jag hade numrerat allas lotter. L sa nummer 14 så grattis Christina. Skicka din adress som en kommentar så skickar jag boken. Jag publicerar såklart inte adressen.

lördag 18 maj 2013

Ruttna ben

Vi köpte en "ny" trädgårdsgrupp för 300 kronor förra sommaren. Jag ville ha nya tjocka dynor och det var med dynor. En ny dyna kostar över 300 kronor så en väldigt bra affär. Gruppen tänkte vi skicka vidare. Men det visade sig att den var större och tyngre än våran gamla grupp. Så vi beslöt oss för att behålla den och sälja våran gamla grupp. Två av benen var murkna men maken fick en brädbit av sin svåger och har idag bytt benen. Gruppen är målad vit och det vita börjar släppa, under är den grön. Vi ska måla om det vita någon dag när vi känner för det men nu går den att sitta i i alla fall. Våran gamla grupp sålde vi för ett tag sedan för 300 kronor. Så den "nya" gruppen blev i princip gratis. =) Brädbiten har legat här ett tag men det var först idag som maken fick tummen ur.
Inspirationen fortsätter att flöda och jag har massor med idéer på saker som jag ska göra. Både sånt som går att äta och annat. Eftersom jag inte vet hur resultaten blir så återkommer jag. Inlagd gurka är gjord idag istället för smörgåsgurkan som ibland slinker med när vi handlar. Ny vinäger är också gjord. Jag köper aldrig vitvinsvinäger utan gör egen på vinslattar. Den här gången snodde jag en del från maken när han gjorde vin istället. I sommar om det blir mycket äpplen ska jag prova att göra egen äppelcidervinäger också. Sockervax är också gjort. Jag rakar benen med rakhyvel eller rakapparat. När jag använder hyvel gör jag rent den efteråt och använder samma hyvel i flera månader. Som skum har jag en raktvål som jag köpte till maken på farsdag för kanske 10 år sen. Jag gjorde en liten sats för att se hur bra det funkar. Därav den stora burken. =) Jag kokade lite för länge så det var svårt att få på. Så imorgon ska jag koka en ny sats kortare tid sen ska jag blanda dom två. Huden blev i alla fall len som en bebisrumpa.
L hade travskola idag istället för i tisdags. På den stora travbanan på andra sidan stora staden. Alla fick rosetter och L var stolt som en tupp och gick runt med sin på tröjan som en medalj hela dagen nästan. =) När maken skjutsade dit L och hennes kompis så passade han på att handla den vanliga Willys handlingen. På en annan Willys butik. Jag vet inte om dom är dyrare än våran vanliga Willys eller om det var alla extragrejer som slank ner som gjorde att summan blev högre än normalt. 1048 kronor. Då är det i och för sig med saker till den hemliga grejen, 2 presenter och en sak som ska bli present i det också. Maken har alltid med tygkassar när han handlar men ändå svämmar vårat hus över att alla plastkassar. Dom måste föröka sig för jag har ingen aning om var dom kommer ifrån.

fredag 17 maj 2013

Byte blev träningspass

Vi har en hallonhäck istället för staket på baksidan av huset. Den sprider sig som ogräs. Hela baksidan är full med små hallonskott. Inne hos grannen var det också hallonskott såg jag. Vad han tycker om det struntar jag i. Han har målat våran blåa grund grå. Så nu har våran grund olika färg beroende vilken sida man tittar på. Han "klagade" på våran blåa färg redan när vi målade. =( Hur som. Maken brukar klippa hallonskotten i gräsmattan när han klipper gräset. Jag tyckte att man kan använda dom när dom ändå sitter där. Så jag har bytt bort en hel del av dom idag.
Jag fick 3 tunikor. En till mig, en till S och en till L. Sen fick jag ett träningspass också. Både hon som skulle ha dom och jag grävde i över 1 timme.
Tre byten till är också avklarade idag. Ett av maken direkt efter jobbet. Några av mina gamla kläder mot porslin. Jag ska pyssla igen. =)
Två stycken efter svärfars kalas. Ett spel som jag fick gratis en gång. Kommer inte ihåg varför. Mot 1,5 liter läsk till den hemliga grejen. Ett uppblåsbart fotbollsmål som jag fick från Lambikoder och 2 idband till barn som maken köpt en gång mot 1 påse äpplen och 1 paket kinderägg till L.
Svärfar fick en låda full med ost, korvar och rökt fisk. Han fick också 2 hembakade bröd. Svärmor bjöd på ramslökssoppa och L tyckte det var jättegott och åt 4 portioner. Efter det var det kallskuret, ost och kex och tårta. Vi ska få ramslök av svärmor för det sa L att vi skulle ha.
Jag kom på att L och jag ska ju faktiskt redan på en minisemester. När maken och S kommer hem landar planet kvart över 7 på morgonen. För att slippa åka hemifrån mitt i natten för att hämta dom och vara trafikfarlig har jag bokat hotellrum. En natt i en lyxsvit. =) Kostade bara 200 kronor mer än vanliga rummet. 15 minuter från Arlanda och en bit från city så vi åker nog inte in till city. Vi kommer inte upp förens på eftermiddagen så vi hinner inte göra så mycket men det fanns pool på hotellet. Det är bara en dag mellan Gröna Lund och våran hotellövernattning. Vilket gör att jag får köra bil till Stockholm två gånger på tre dagar. Det lutar åt att vi ska åka till Liseberg alla fyra istället. När L var liten åkte vi dit i maj varje år. Vi slutade det året som L fick vinterkräksjukan i bilen. Hon spydde ner hela bilen så vi vände i Skara. Tur var väl det för på natten sen insjuknade jag och S. Dagen efter maken och kvällen efter M. Vid vinterkräksjuka känner man bara nu måste jag spy sen spyr man där man står. Man hinner inte springa någonstans. Om vi hade fått det i husvagnen hade det inte varit så roligt.

torsdag 16 maj 2013

Frigörelse, facebook och så typiskt

L börjar frigöra sig mer och mer. Hon har tjatat rätt länge om att få cykla själv till skolan. När M och S var små var policyn från skolan att dom inte fick cykla själva förens dom började 4:an. Gå fick dom göra själva hela tiden. Det har dom tagit bort nu. I L:s klass har alla som kan (nästan) cyklat själva sen lekis. Maken har hela tiden sagt inte förens årskurs 4:a. Men jag som är den som får lämna/hämta henne ser vad pinsamt hon tycker det är med mamma som är med hela tiden har också tjatat på maken. Sista tiden har jag lämnat henne på en av parkeringarna. Den ena om vi går och den andra om vi åker bil. Hem har jag väntat på parkeringen eller mött henne på vägen. Till slut gick dock maken med på att hon får cykla själv. Så tisdag - torsdag har L sparkcyklat själv till och från skolan. Hon valde sparkcykeln istället för cykeln. Tisdag och onsdag tvingade jag henne ringa när hon var framme. Men igår sa hon att hon var rädd att någon skulle se att hon hade mobilen med i skolan och berätta det för hennes lärare. Så idag har hon bara med mobilen men behövde inte ringa. Det är mobilförbud på skolan. Med det räknas att man inte får ha med sig sin mobil alls. Men alla ungar som har mobil har med dom ändå. Utom L förens nu.
Igår och idag har L gympa. Igår hade hon vissa problem med både väskan och gympapåsen. Gympapåsen var för stor för att rymmas i väskan. Och väskan gled av axeln hela tiden. Så idag har vi letat fram S gamla ryggsäck som hon hade i skolan. L tyckte den var superfin och sken som en sol. =)
I tisdags hände en hel del saker som jag inte skrivit om. Jag hade ju skärmfritt så jag kunde inte blogga om det då och igår bloggade jag om så mycket annat. Mamma var på bybiblioteket åt mig i tisdags. Två av mina reserverade böcker hade kommit.
På kvällen kom det en och böt till sig ett bocciaspel vi hade i husvagnen och en massa sandleksaker vi hade i husvagnen och ute i sandlådan. Sandlådan la maken igen förra året.
Vi fick ett kilo äpplen, ett kilo bananer och en flaska cider. Cidern tänkte jag vi skulle ha till den speciella grejen som vi köpte lite mat till häromdagen.
Det kom även en av mina bloggläsare och gav mig en massa plastmattor. L vägrar att gå på altanen för hon är livrädd att få stickor. Jag tänkte lägga mattor där så slipper hon vara rädd. Sen blir det mysigare. Jag valde plast eftersom den inte är inglasad så det kan regna in. Den har tak. Tack igen. =) Jag som tycker det är pinsamt att få saker gav henne 2 kilo krusbär. Så nu fick jag mer plats i frysen. =)
Så idag har jag bakat L:s och svärfars favoritbröd långpannebröd. Och L:s nya favoritbröd vetekakor.
Vissa bloggar har facebooksidor som man kan anmäla sig till. Jag funderade på om jag också skulle skaffa en. Då skulle jag kunna lägga ut inlägg och gratissaker när jag får reda på dom. Och lite annat också kanske. Men jag är ju rätt anonym i bloggen. Även om man kan ta reda på vilka vi är om man vill. Jag har lämnat ut bloggen till min familj, min mamma och till några av mina arbetskompisar. I och för sig kan man ju vara rätt anonym på facebook också om man vill. Vad tycker ni kära läsare? Ska jag skaffa en facebooksida? Då kan man använda den som ett bollplank och byta idéer och tips om att spara pengar och annat. Peppa varandra när det känns motigt och så. Låter det som en bra idé?
Idag är det stora bokbytardagen. Jag har inte bytt några böcker men jag försökte ge bort en. Via en av bytarsidorna men den enda som nappade ville att jag skulle åka hem till henne. Ungefär 3 mil härifrån. Enkel resa. Bara för att man ger bort saker gör inte det att man har råd eller lust att åka och lämna dom.
Jag har sått första salladssådden för i år i två av ballkonglådorna. Dom andra tre ska jag så andra saker i, tror jag. Jag har inte bestämt mig än. Sen har jag sått gurkorna i gurklådan. Där sådde jag även rädisor. Jag använde jord från komposterna som jag blandade med jord från den avlagda sandlådan.
Så typiskt. =/ MacDonald har klubbdag på Gröna Lund och jag skickade in och vi vann biljetter. Jättekul och jättebra eftersom det troligtvis skulle ha blivit våran enda semester i år. Vi har tyvärr inte råd med så mycket annat. Om vi inte lyckas sälja husvagnen för då blir det nog en weekend eller så. Maken åker ju till USA och det är våran semester i år. Det kostade alla våra sparpengar och en del till. Hur som. Biljetterna gäller bara den 2 juni då maken och S är i USA. M vägrar att följa med. Jag kan inte åka någonting. Dels på grund av min mage och dels på grund av andra orsaker. Jag och L kan ju inte åka dit och jag inte åker något. L kan inte åka själv. Så nu är frågan. Ska vi lura med mamma och pappa och pappa får åka allt? Eller ska jag sälja dom och ha som grundplåt till en annan Gröna Lund dag tillsammans med maken och S? Men en annan Gröna Lund dag blir inte alls samma sak som MacDonalds dagen. Dels är det inte lika mycket folk på förmiddagen. Dels är det mysigare med folk som går runt och delar ut juice om det är varmt. Ansiktsmålning, gratis kaffe. Men om vi åker då får S ingen semester. Fast nästan ett år i USA med sandstränder och palmer räknas som semester. S sa att vi får göra som vi vill. Maken med. L vet inte vad hon vill. Hmmmmm.




onsdag 15 maj 2013

Tävlingsdags

På bloggen Fru P och den underbara världen kan man vinna en korg med godsaker från Olioli. Klart att man vill vara med och vinna den. =)
Bilden har jag lånat från fru P:s blogg. Hon lottar ut tre stycken korgar och varje korg är värd 600 kronor och innehåller:
1 st La Masrojana svarta Empeltreoliver
1 st La Masrojana svart olivpasta
1 st La Masrojana grön olivpasta
1 st La Chinata Passionsfruktsvinäger
1 st Fiorillo pasta Fusilli Calabrese
1 st Mancino Taralli Chili
1 st Mancino Olivolja Svevo
1 st Gérard Vives peppar Kappad
1 st Fruidoraix fransk nougat blandad
1 st LaChinata rött Hawaii-salt

Loppi blogbag

Jag blev utvald av Loppi att få en blogbag som jag skulle testa och sen skiva vad jag tyckte via bloggen. Sista dagen var idag och mitt paket kom efter lite strul på vägen först igår. Men bättre sent än aldrig.
Det som jag skulle testa var:
MILDA receptbok och receptapp för säsongens bästa bakning.
BARNÄNGEN ny duschserie Shower + Lotion - för dig som har ont om tid eller ofta glömmer bort att smörja in dig efter duschen.
ARLA Apetina® Creamy Block - mjuk variant av ost  som ingrediens i sallader, såser och röror.
COOP grillsåser.  COOP BBQ Hickory och COOP BBQ Chipotle.
NICKE NYFIKEN-kit från STENA LINE - underhållning för alla sommarens resor.

Nicke nyfiken kitet från Stena Line tog L och gjorde allt pysslet igår. Idag har vi spelat memoryet som var med flera gånger. Ett litet paket med bra underhållning för barn en kortare resa så som en kryssning med Stena Line oftast är. Nu är L lite större men hon gillar fortfarande Nicke Nyfiken.

Coop:s grillsåser smakade gott både två. BBQ Hickory var den som familjen gillade bäst och om jag hade haft en Coop affär i närheten så skulle jag helt klart ha köpt den igen. Den var dock inte så god att jag åker till en Coop affär bara för att köpa den. 

Barnängen duschtvål luktade gott och det märktes att det var en duschcreme och lotion i ett. Jag blev inte alls lika torr som jag brukar bli efter duschen. 

Mildas receptbok innehöll massor av smarriga recept men jag har inte hunnit baka något än. Men jag kommer att göra det för det var mycket i den som såg frestande ut. Appen har jag inte testat. Min mobil är för gammal så det funkar inte med appar i den.

Det som vi gillade bäst och helt klart kommer att köpa flera gånger var Arla apetina creamy block. Den var jättegod. Lite salt i smaken men det förhöjde bara det goda. I och med att den låg i ett tetrapack istället för den vanliga plasten var den lätt att få ur förpackningen. Miljömuppen i mig gillade också förpackningen. Kartonger är bättre än plast. 

Tourn

Jag som gillar allt som är gratis gillar när företag vill sponsra mig med produkter som jag i gengäld skriver vad jag tycker om på bloggen. Det händer i och för sig inte så ofta men nu kanske det händer oftare. Tourn är en sida där bloggare helt gratis kan anmäla sig för att bli sponsrade med gratis produkter från företag som vill synas i bloggen. Företagen väljer ut bloggen så förhoppningsvis blir det lite inspirerat av vad bloggen och jag står för. Har du också en blogg och vill få chans att testa gratis saker? Anmäl dig på http://www.tourn.se




Veckans sparade pengar

Ivern att spara pengar är högre än någonsin. Jag slukar mina amerikanska sparböcker och inspirationen flödar.

1 Gjort smothiepåsar till frysen av bruna bananer och lite rynkiga äpplen.

2 Gjort skott av gröna ärtor och solrosfrön. Fick kommentaren att man kan koka ärtsoppa på gröna torkade ärter med. Tydligen vanligt i Finland. Tack för tipset, det ska provas.

3 Gjord egen tårta till L:s namnsdag.

4 Maken har lagat min gamla symaskin.

5 Bytt besticken i husvagnen och picnickorgen mot dom vi hade inne. Dom inne hade inga taggar kvar på knivarna och det var svårt att skära. Maken försökte slipa dom men det gick inte.

6 Satte in en gratis grattis annons på L:s namnsdag i den lokala gratis tidningen istället för i den lokala tidningen där det kostar 100 kronor.

7 Maken lagade vattentunnan med ett rör han sparat från våran gamla hängmatta som gick sönder.

8 Sydde ett örngott till M av en av hans urvuxna favorittröjor.

9 Böt till mig en massa tomat- chili och paprikaplanter mot hembakade kakor.

10 Böt L:s urvuxna shorts mot en flaska vin.

11 Maken har satt en ny vinsats.

12 Lagade en trasigt kastrull-lock med korken från vinflaskan jag böt till mig.

13 Handlat mat för 10 dagar för 958 kronor.

14 Hade med tygkassar till mathandlingen.

15 Fått en massa plastmattor att ha på altanen. Tack igen. =)

16 Bytt till mig ett kilo äpplen, ett kilo bananer och en flaska cider mot en massa uteleksaker och ett bocciaspel vi hade i husvagnen. Vi har ett till bocciaspel och spelar aldrig boccia i husvagnen.

17 Fått gratis ost, grillolja, pysselset och duschcreme.

18 Samordnat ärenden för att spara bensin.

19 L sparkcyklar själv till och från skolan varje dag.

20 Plockar maskrosor till Skutt varje kväll.

21 - 33 se en gammal lista. Det är sånt jag alltid gör. =)

Summering skärmfria dagen

Kort sagt den gick sådär. Om man inte är vän med mig på facebook och såg att jag var ute och skrev på ett byte jag hade och en sak som jag ville ha (tusen tack igen Gunny) så hade jag kunnat skriva att det gick superbra och jag klarade av det hela dagen. Men eftersom jag är en ärlig person så skriver jag hur det gick på riktigt.
Förmiddagen var inga problem. Jag brukar gå ner till datorn minst en gång i timmen hela dagarna för att kolla mail och facebook. Vad gjorde man innan facebook egentligen? Jag skriver nästan aldrig där men är beroende av bytarsidorna. Vad är det för viktigt mail jag väntar på att jag måste kolla om det kommit en gång i timmen? Jag kom på massor av saker som jag ville surfa reda på men gjorde det inte. Ena sekunden kändes det avkopplande att inte springa ner till datorn. I nästa sekund kändes det hyperstressande. På eftermiddagen kom posten med en cdskiva som jag köpt till en liten tjej som behöver uppmuntran. Jag var då tvungen (tvungen och tvungen jag ville och jag ville att hon skulle få skivan så fort som möjligt) att gå till datorn och mailen där hennes adress fanns. Jag surfade då efter lite recept på göra själv saker som jag kom på att göra själv när jag läste sparboken. En av sakerna innehåller 2 ingredienser om man gör den själv och kostar 18,90 för en färdig köpt tub. Får räkna vidare på det. Jag gick då även in på facebook och la in lite kommentarer. Jag har en massa byten ute som jag ville bli av med.
TV:n tittar jag inte så mycket på, en stund på kvällen bara. Men familjen P har fått den fula ovanan att äta kvällsmaten i vardagsrummet framför tv:n. När M och S var små gjorde vi det bara vid speciella tillfällen och det kändes väldigt speciellt och mysigt. Så eftersom det bara var jag som hade skärmfritt åts kvällsmaten som vanligt framför tv:n. Efter maten var slut gick jag dock därifrån. Vi brukar annars fastna där tills det är dags att lägga sig. Sen höll jag mig borta från datorn och tv:n resten av kvällen. Fast maken satt och tittade hela kvällen precis som vanligt.
Vad gjorde jag istället då? Jag somnade på förmiddagen när jag låg och läste och sov i 1 timme. =) Jag läste massor i den senaste sparboken. Jag dansade och sjöng med L. Jag lekte med L. Jag gosade massor med Skutt. Jag fikade med mamma.
Summering så ska jag försöka införa att vi äter kvällsmaten i köket igen. Mysigare att sitta och prata om dagen istället för att bråka om vilken kanal vi ska se. Sen kommer jag ha skärmfritt igen nästa vecka. Då ska jag inte lägga in en massa byten dagarna innan.

måndag 13 maj 2013

Nedkopplad

Ända sen jag läste Nedkopplad av Susan Maushart för över ett år sedan har jag tänkt att ha en skärmfri period själv.
Övriga familjen sa blankt nej så i såna fall blir det jag själv som gör det. Den enda skärmfria dagen jag haft hittills som jag kommer ihåg var ofrivillig men väldigt skön och mysig. Det var när maken, jag, L och S åkte till Ullared första gången. Vi hade då med oss husvagnen. Första och sista gången vi hade med husvagnen. Då fick man inte boka platserna innan utan fick ta det som fanns när man kom. När vi kom var el och husvagnsplatser slut så vi fick ställa oss mitt på tältplanen. Inte det lättaste med en stor bil och en ännu större husvagn att ta sig in på en plan full av tält. Hur som. Vi har ett batteri i husvagnen vilket gjorde att vi hade el till lamporna men inte till tv:n. Vi svor över det först men sen blev det en riktigt mysig kväll med spel och läsning. Nu när min distanskurs är mer eller mindre klar är det lättare att vara skärmfri. Jag tänkte gå ut lite löst med en skärmfridag i veckan. Så imorgon får jag inte sitta vid datorn eller tv:n. Hur det gick kommer på onsdag.
När maken handlade sist skulle han köpa gröna ärter. Frysta. Vi gick igenom listan dagen före och jag sa att det var frysta gröna ärter. Han köpte torkade gröna ärter. Vi har aldrig köpt torkade gröna ärter. Torkade gula köpte vi ofta och gör ärtsoppa. Jag funderade en sekund på om jag skulle ge bort dom. Sist jag gav bort torrvaror gick dom som smör i solsken till fattiga studenter. Men så tänkte jag om. Nu använder jag dom att skotta med. Det till vänster på bilden är solrosfrön.
Idag har L namnsdag. Hurra för L. Annonsen i den lokala gratistidningen kommer inte in förens nästa onsdag. Jag bad M i ett svagt ögonblick att köpa en tårta. Men som tur var tänkte jag om där med. Så jag gjorde mandeltårta. L garnerade den. =) Vi ger aldrig presenter på namnsdagar men hör alltid en tårta.
Som överraskning (förutom annonsen i tidningen) har jag gjort creme brulee som vi ska mysa med ikväll.
Grejen som L ville ha som kostade nästan 400 kronor var en hamsterbil. En bil med en boll som hamstern kan springa med ute i rummet. Det ser då ut som den kör bil. Vi har en springboll och både Pumpa och Snöflinga (mest Snöflinga) gillar att springa i den. Kan ju vara väldigt sött när det ser ut som en hamster kör bil men går under kategorin väldigt onödig sak att köpa. Så jag pysslade en egen bil. L och hennes kompis hjälpte till. Kroppen är en kartong som det legat glass-strutar i. Lyktorna är kapsyler. Hjulen är trähjul som vi hade i pyssellådan och dom sitter på grillspettspinnar. I sitter bollen som vi hade.

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...