måndag 29 juni 2015

Veckans rens ut och köpstopp

Den här veckan var det en semestervecka i rensandet. Man skulle dock tänka på vad man handlade och börja handla mer Fairtrade och ekologiskt. Efter besökte på Kolmården har vi redan börjat göra det mer än vad vi gjorde förut. L:s skrivbord är sålt. Sky stod på det efter att L fick paddan i julklapp. Före det satt L aldrig vid skrivbordet heller, hon sitter alltid i köket när hon ritar eller pysslar eller pluggar. Hon hade en del ritpapper, pysselsaker och pennor i skrivbordet som behövde en ny plats dock. Jag rensade ur en av dom större kökslådorna så grejerna som var där fick plats i ena lådan i byrån i sovrummet. Vilket gjorde att jag fick rensa byrålådan också. Ett "nytt" sängbord är köpt till mig också vilket gjorde att det var min tur att rensa sängbord. S har rensat igenom hela sitt rum. Det mesta är lagt till garageloppiset som vi ska ha så inte så mycket ut än.
1 dataskrivbord 1 lådhurts och 1 skrivbordsstol sålt
3 broschyrer lagda i återvinningen.
M:s, S och L:s alla mjölktänder som jag sparat slängt.
3 tändsticksaskar som tänderna låg i lagda i återvinningen.
4 broschyrer och andra papper från mitt sängbord lagda i återvinningen.
1 glas slängt.
1 nyckelringshållare som var trasig slängt.
2 av S trasiga kläder gett till Röda korsets deponi.
Summa: 77 saker (om det var 20 tänder/barn).
Eftersom inget område skulle rensas var det inget i plast som skulle ut.
Köpstoppet har gått "bra". Vi har varit på kyrkans loppis och fyndat och fikat två gånger (mat ingår, även utemat). Popcorn fick en ny leksak, L två toppar, S en träningstopp, L två böcker (den ena ska hon få i julklapp). L fick en massa örhängen (ska hon också få i julklapp), ett kulspel (L behöver träna upp koncentration och finmotorik) och L fick ett mobilskal. Vi köpte ett pussel som hela familjen sitter tillsammans och pusslar istället för att se på TV. En bok till om hundar. Ett sängbord (Malm som vi ville ha). En dvdfilm till L. S köpte två nyckelringar och en dvdfilm. Vi har även varit till Medeltidsmarknaden, där köpte vi bara bröd, karamellstrut och glass. Maken och L har varit på gratiskonsert, där köpte dom en plansch för 50 kronor (maken har inte köpstopp).

söndag 28 juni 2015

Gratis konsert, tidskapsel och man tager vad man haver

Igår styrde maken och L bilen mot annan ort och ett bilvaruhus.
En av L:s favoriter från melodifestivalen skulle nämligen uppträda. Vi sa inget till L innan utan det blev en överraskning - en stor överraskning. L fick autografer och var överlycklig.
Det var inte som Markolioo där han delade ut idolkort. Här fick man köpa det som skulle signeras. Maken köpte en plansch till L som nu har hedersplats på hennes rum.
Idag styrde hela familjen bilen (eller tidskapseln som vi kallade den) in till stora staden och årets medeltidsmarknad. Det enda vi köpte där var två brödlimpor från bageriet som alltid ligger där. En glass och en strut med karameller från handelsboden som alltid också ligger där. L ville ha en pilbåge för 1600 kronor men det tyckte vi var lite väl. Maken och hon ska pyssla ihop en pilbåge en "vacker" dag istället.
Platsen där medeltidsmarknaden var är en by med gamla hus. Bland annat Kajsa Wargs gamla hus. Vi gick in och kikade där.
Kajsa Warg var en ekonomisk kvinna vars motto var man tager vad man haver. Ett väldigt bra motto som jag försöker leva efter så ofta jag kan. Jag har till exempel kommit på att vi ska sluta använda hushållspapper och använda tygservetter. Vi har provat med det förr men jag hade inget bra ställe att lägga servetterna på bordet så det rann ut i sanden. Det jag vill ha nu är en servetthållare. Jag vill dock inte köpa någon utan ska försöka pyssla ihop en av något vi redan har hemma.
Annars har vi mest pusslat. Vi köpte ett 1000 bitars pussel på kyrkans loppis i fredags. Det var visade det sig bara 998 bitars pussel (det fattades två bitar).
Jag och S och liiiite L har pusslat ihop det. Maken kom och stylade och la dit en bit som vi inte kunde så han hjälpte till också säger han.

fredag 26 juni 2015

Saltå kvarn

S och jag var på min allra bästa väns begravning i onsdags. En heldags tur som vi avslutade med ett besök på Saltå kvarn.
Den "riktiga" butiken. Jag behövde muntras upp och vi fick en inlevelse när vi åkte förbi avfarten till Järna och svängde in. En skogsväg som tog nästan 30 minuter innan vi var framme så det var nog fel väg. När vi skulle ut igen fick vi åka tillbaka mot Stockholm och sen svänga av E20 eller vad det nu var för väg vi skulle åka på.
Vi köpte tre flaskor ananasjuice (vi drack varsin som matsäck på hemvägen). Tre sesamkakor (vi åt varsin som matsäck på hemvägen). En rolig grej om sesamkakor. När M och S var små hade vi också "dåligt" med pengar. Jag jobbade då 75% och maken 100% men vi kunde inte hushålla med pengarna. Varje gång vi åkte till det stora köpcentret gick vi in på hälsokosten och köpte 3 paket med sesamkakor, det var det som vi unnade oss och hade råd med istället för fika eller glass. S minns fortfarande dom där sesamkakorna som väldigt speciella. Fem paket med pasta (5 kilo pasta kostade 220 kronor, småpaketen kostade 20 kronor/ 500 gram och blev alltså billigare/kilo, jag ville köpa fler men köpte bara fem). Två paket dadlar och en påse frystorkade hallon. En plåtburk för 50 kronor för Saltå kvarn firade 50 år blev det med. En limpa fruktbröd blev det också.
Begravningen var väldigt fin och stämningsfull. En begravning är ingen billig sak direkt och så mycket att spara där fanns det väl inte. Vi ville skicka en sorgbukett (bilden är lånad från Fonus hemsida där jag beställde den). Band tillkom - jag valde texten Älskad Saknad Aldrig glömd. Om man vill spara där kan man skänka pengar till t ex barncancerfonden och då välja mindre belopp än vad buketten skulle kosta. Nu ville jag ha en blomma så det var inget alternativ för oss.
Handbukett valde vi att inte beställa från Fonus. Maken fick i uppdrag att köpa varsin ros till mig och S dagen före begravningen. Han köpte en hel bukett ekologiska rosor för 39 kronor som vi tog varsin av.
Dagen har bland annat ägnats åt ett besök på kyrkans loppis. Vi var i valet och kvalet om vi skulle bowla eller gå till loppis och tur var väl det. Förutom fika och ananaspaj (den var slut i måndags) blev det lite småsaker handlat. Ett pussel (ligger utspritt på vardagsrumsbordet och hela familjen P har suttit och pusslat ihop en lång stund), ett par skor, en dvdfilm och en popcornskål till L. En dvdfilm och två nyckelringar till S (bara den ena är med på bilden). En bok om hundar till alla.
Sen köpte vi också ett Malm sängbord. 100 kronor kostade det. Vilken tur! Nu har vi "ny" sängstomme och "nya" sängbord för 200 kronor. Nypris runt 2900 kronor.
På posten kom det en havrelåda som jag vann hos Lantmännen (avslutad kampanj). Jag fick betala 25 kronor för frakten bara.

onsdag 24 juni 2015

Veckans sparade pengar

Som börjar med en punkt som jag glömde förra veckan. S och jag är precis hemkomna från huvudstaden där vi varit på min bästaste bästaste vän och låtsassysters begravning. Det var jättefint, sorgligt och jag saknar henne så otroligt otroligt mycket.

1 Anmält L till barn bowlar gratis.

2 Jobbade extra en kväll.

3 Köpte inget när jag jobbade extra.

4 Maken "köpte" en gratis sillburk på Ica när han extrahandlade. Sill och grillborste var Icas gratisvara. Grillborste hade vi redan en efter den var gratisvara för några veckor sedan.
5 Våran kökskran läcker. Rätt mycket. När kranen är avstängd rinner det ut massor av vatten på diskbänken. En ny kran skulle köpas (en dyrare modell eftersom lågprismodellen vi hade nu inte höll så länge). Så sålde ena grannen en kran dyrare modell) och en diskbänk för 300 kronor. Maken var där och köpte den när jag jobbade.
6 Hade med pizza som matsäck när vi firade midsommar på Kolmården.

7 Gjorde pizzan i ugnen samtidigt som jag gjorde jordgubbspajen och Jansson till midsommar.

8 Pizzan var dr Oetekers rustica som vi fått gratis.

9 Hade en gratisbiljett till L så hennes inträde till Kolmården var gratis.

10 Lånade pappas kort till lokala tidningen och fick inträdet till oss andra 50 kronor billigare/biljett.

11 Betalade hela Kolmården med HM presentkortet som jag löste in Superpresentkorten till. Jag sålde HM korten (jag hade tänkt ta biljetter till Kolmården men bara barn biljetterna fanns kvar så HM korten valde jag bara för att sälja).

12 Gjort inlagd gurka.

13 Maken och S har 15 dagars handlat på Willys, gick på 564,05 kronor.
14 Dom köpte då gratis pålägg och gratis chilikrydda.

15 Hade en rabattkupong på 10 kronor för 3 valfria yoghurt och fil från Arla.

16 Hade en rabattkupong på valfri garantvara så köpte rågsikt för 3,90.

17 Sålt saker för 100 kronor.
18 Köpte två julklappar till L på loppis. Två förpackningar med örhängen för 20 kronor (ska försöka fixa ett smyckeskrin eller annan låda till) och en hundbok för 10 kronor. På bilden är alla loppisfynd.

19 Det var dags att köpa mina magmediciner igen. Jag valde lågprisalternativet för Nexium och behövde bara betala 73,12 istället för 334,50.

20 Eftersom jag äter mediciner dagligen ligger jag rätt högt i högkostnadsskyddet och sparade 662,82 kronor till.

21 Beställde via nätet (gratis frakt) och sparade in bensinkostnaden.

22 Sprayat fläderbusken (som har vuxit massor) som var full med lus med såpvatten.

23 Vi har ätit rester till lunch lördag - tisdag. Först rester efter midsommar och sen rester som vi hade sparat i frysen.




tisdag 23 juni 2015

Matsedel och 15 dagars handlingen

Nu var det ett tag sen jag hade matsedel och handlingen. Maken och S handlade på Willys i söndags. Vi handlar numera två storhandlingar/månad och kompletterar med mjölk och frukt och grönt. Handlingen på Willys gick på 564,05 kronor. Det gör att maten i familjen P (med S hemma) har gått på 1654,74 kronor. Helt okey. Matsedeln är från när vi handlade tills vi ska storhandla nästa gång. Luncher äter vi det vi känner för eller rester. Vi äter alltid minst två grönsaker/rotfrukter till varje måltid. Ibland fler. L dricker alltid mjölk. Vi andra dricker oftast citronvatten.
Söndag: Lunch - Gulashsoppa. Kvällsmat - köttfärslimpa.
Måndag: Tonfisksås med pasta. Till lunch åt vi kinasås (hade i frysen, gjorde dubbel sats sist) och couscous.
Tisdag: Pölsa (kräver en liten extrahandling då pölsa nästan bara finns på en affär i hela stora staden) Till lunch åt vi spaghetti och köttfärssås (hade i frysen, gjorde dubbel sats sist).
Onsdag: Favoritsås
Torsdag: Pannkaka/crepe
Fredag: Taco
Lördag: Lunch - Minestrone. Middag - hemgjord kebab.
Söndag: Lunch - Ärtsoppa. Middag - Fläskytterfilé
Måndag: Maken fiskad fisk.
Tisdag: Stekt falukorv stuvade makaroner
Onsdag: Qourn
Torsdag: Ugnspannkaka
Fredag: Taco
Lördag: Lunch - Köttsoppa. Middag - hemgjord pizza.
Söndag: Lunch - italiensk soppa. Middag - Hawaii gryta.
Det som handlades på Willys var:
Spenat, kruksallad, tomater, gurka, isbergssallad, paprika: 102,28
Bananer, clementiner: 53,87
Morot: 16,90
Smörgåsrån: 22,0
Citron på flaska: 9,9
Mjölk, fil, yoghurt, creme fraische (hade en rabattkupong på 10 kronor för 3 fil/yoghurt från Arla): 102,6
Gulashsoppa, ärtsoppa (brukar jag koka själv men S ville ha arméns): 70,9
Ägg: 39,5
Grahamsmjöl, rågsikt (hade en smskupong på garantvara på 10 kronor), florsocker, socker, sirap: 70,7
Juice, jordgubbssylt: 55,6
Popcorn: 19,8
Summa:564,05
Vi har massor massor med matlådor i frysarna. Maken går snart på semester så till lunch vissa dagar kommer vi äta varsin matlåda för att bereda plats i frysarna till bärsäsongen drar igång och för att ladda upp med fräscha matlådor tills maken börjar jobba igen.
Igår drog kyrkans loppis igång och jag, S, L och Popcorn gick dit. Popcorn fick vänta utanför och vi gick in två och två så en var kvar ute med henne. Jag fyndade en del. Lite julklappar till L till exempel. S hittade en Puma träningströja som andas (hon och maken har/ska börja springa).

måndag 22 juni 2015

Veckans rens ut och köpstopp

Veckans rens var fritidsaktivitets prylar. Jag har ingen speciell fritidsaktivitet så jag har inga grejer. Maken fiskar och håller hårt i sina fiskegrejer. Vi har ett överflöd av golfprylar som är S och M:s. Gamla skidor sen jag var liten. Massor massor med bollar och annat sen M och S var små. Det mesta är ute i garaget som maken lovat rensa igenom på sin semester. Så inget ut där (än).
1 docka och 1 nappflaska som L inte ville ha kvar såld.
1 påslakan och 1 örngott (oöppnad) som S inte ville ha kvar i sina flytta hemifrån lådor såld.
12 vinglas gett till M (se ovan).
12 champanjeglas gett till M (se ovan).
1 hjärta vi gjort i trolldeg till alla hjärtans dags pynt slängt. Jag råkade ha ner lådan som pyntet låg i så det gick sönder. Som tur var var det bara ett av alla trolldegshjärtan som gick sönder. Är trolldeg komposterbart eller ska man slänga det som jag gjorde?
1 låda som maken hade i sängbordet lagd i återvinningen.
1 rabattkant som ruttnat sönder slängd (vi ska ta bort och tog bort rabatten).
1 par skor efter L gett bort.
1 vattenspridarblomma som var sönder slängd.
8 utklädningshattar som vi fick för flera år sen men aldrig använt gett bort.
Summa: 41 saker.
Finns säkert massor av plastsaker bland fritidsgrejer. Inget som vi tänker byta ut dock.
Köpstoppet har gått bra. Vi har varit till Kolmården (upplevelser ingår). Det enda vi köpte där var fika, godis och glass (vi hade med matsäck). På vägen dit lös oljelampan så olja till bilen är också köpt. 15 dagars handlingen på Willys är gjort och en liten extrahandling på Ica är gjord (gräddfil, färskpotatis och grädde till midsommar, mjölk och lite grönt). Den här veckan drar dock kyrkans loppis igång. Jag brukar då köpa en hel del. Får se om det blir lika mycket i år eller om jag kan hålla mig. Det brukar mest bli kläder till L.

lördag 20 juni 2015

Glad Midsommar

Midsommar firades som vanligt i den P:ska familjen, på resande fot och på en park.
Denna gång Kolmården. Första gången midsommar firades på Kolmården men tredje året vi var där. Istället för M (som ville vara hemma och vara Popcorn vakt) var makens syster och hennes son med. Vi hade lånat pappas kort till den lokala tidningen och fick inträdet 50 kronor billigare/person. L:s biljett var helt gratis via superpresentkort.
Vi hade med pizza och den obligatoriska jordgubbspajen till matsäck. Makens syster hade tagit med en liten midsommarstång som vi ställde på bordet när vi åt och S och L hade blommor i håret. Tyvärr regnade det hela dagen men det var mysigt ändå och inte så mycket folk. Mer än på Parken zoo men mindre än vad det varit dom andra gångerna vi varit där. Om det berodde på regnet eller att det var midsommar förtäljer inte historien. Resan dit gick "bra". Bilen visade att oljetrycket var lågt så vi fick stanna på en mack och köpa olja och maken körde precis som förra året fel (samma fel som förra året).
Vi åkte linbanan. S har en systemkamera som tar knivskarpa bilder så djurbilderna ser ut som om vi var i Afrika typ. Fast vi satt långt uppe i en vagn.
Delfinshowen är ett måste. Life heter föreställningen och det är tredje gången vi såg den.
Det jag gillar med delfinshowen är att den (förutom att den innehåller delfiner som är ett av mina favoritdjur) är som en föreläsning om hur människan förstör jorden. I år såg vi även sälshowen och den gick ut på samma sak, där låtsasfastnade en säl i skräp och en annan säl slängde en flaska som låg i vattnet i en panttunna. Jag åkte hem med insikten om att vi måste bli ännu mer miljövänliga än vad vi redan är.
På kvällen åt vi den vanliga midsommarmaten med Jansson, sill, köttbullar, prinsar och färsk potatis.
Från oss alla till er all en riktigt god och glad midsommar.

torsdag 18 juni 2015

Ugnseffektivitet

Ugnen drar en hel del ström. Det som drar mest i ugnen är när den värms upp. Det är därför jag bakar flera bröd när jag bakar, för att spara in ugnsvärmen. Vissa sparsamma personer har speciella ugnsdagar. Då gör dom mat för flera dagar som ska lagas i ugnen samma dag för att spara på elen. Så effektiv är inte jag - än. Idag är jag ett steg närmare att vara så effektiv.
Imorgon är det Midsommar (om någon missat det) och vi gör som vanligt. Struntar i midsommarstång och kör egna traditioner istället. Imorgon överger vi dock Parken zoo (igen) och åker någon annanstans. Inte Liseberg och inte övernattning. Matsäck tar vi med som vanligt, vi skippar dock korv med bröd som brukar vara midsommarlunch och har med pizza. Två dr Oetkers pizza rustica som vi fått gratis. Den ena ser ut som den ska ramla, det ska den inte.
Som vanligt så har vi med jordgubbspaj och äter till fikat. Ett år glömde vi den hemma och det blev ingen midsommarkänsla utan den.
På kvällen när vi kommer hem vankas vanlig midsommarmat med sill, köttbullar, prinsar, färsk potatis och Jansson. Efter att ha varit på resande fot hela dagen och komma hem rätt sent och vara hungrig och göra Jansson lät inte så kul + för att spara på ugnsvärmen så är Jansson också gjord idag.
Våran kökskran läcker. Rätt mycket. När kranen är avstängd rinner det ut massor av vatten på diskbänken. En ny kran skulle köpas (en dyrare modell eftersom lågprismodellen vi hade nu inte höll så länge). Så sålde ena grannen en kran dyrare modell) och en diskbänk för 300 kronor. Maken var där och köpte den när jag jobbade igår kväll. Maken vill nu att vi ska byta diskbänk också, till den han köpte. Den är inbyggnadsbar vilket gör att vi i såna fall behöver köpa en bänkskiva till. Jag tycker diskbänken vi har är mycket smartare. Diskstället kommer ju stå direkt på bänkskivan om vi byter diskbänk. Vad tycker en träskiva om att bli blöt av vatten som rinner från diskstället hela tiden?


onsdag 17 juni 2015

Veckans sparade pengar

1 Sålt saker för 1680 kronor.
2 Gjorde en gratishandling på Coop. Köpte fetaost, 2 paket juice, ett paket glass och ett paket kaffe helt gratis med Coop poäng.

3 Köpte en pizza och ett pålägg gratis med kupong.

4 Köpte en Bliw tvål och en påse gifflar gratis med smskupong.

5 Lånade gratis släpkärra.
6 Köpte ett Malm sängbord begagnat (vad annars) för 100 kronor. Normalpris 499 kronor. Vi hade sparat mer om vi inte köpt sängbordet men våra är gamla och behöver bytas snart ändå.
7 Köpt en inglasning (begagnad vad annars) till altanen för 1000 kronor. 2 dörrar och 8 fönster. Vi har velat glasa in altanen hur länge som helst med inte haft råd.

8 L och S har varit och sett Home på bio gratis med presentkort.

9 S har varit på bio med en kompis och sett Spy. Gratis med företagsbiljett.
10 L har shoppat kläder gratis med presentkort på HM. Tightsen, shortsen och kjolen var dessutom ta tre betala för två.
11 Löste in mina 2000 kronor superpresentkort från postkodlotteriet till EN barnbiljett på Kolmården. 1500 kronor på HM och 150 kronor på MacDonalds. När vi åker hem från Gröna Lund (som vi förhoppningsvis ska åka till på semestern) har vi lovat L att vi skulle stanna på MacDonalds på vägen hem och äta kvällsmat.
12 Köpte två tomater, en rosmarin och en timjan på sekunda avdelningen på Ikea för 70 kronor. Alla mina kryddor dog i vintras.
 13 Gjort ny luftfräschare till toaletterna.
14 Fått massor
 massor
gratis kläder av en kompis till mig L och S.

15 Använt tygbindor.

16 Gjorde ostsoppa till lördag lunch på den rivna osten som blev över sen tacon fredag kväll.

17 Fick en förpackning hamburgerbröd av en kompis.

18 Bakat dubbel sats frallor.

19 Gett Skutt maskrosor, kirskål och nate dom dagarna det inte regnat.

20 Jobbat extra en kväll.

21 Köpte inget när jag jobbade extra.

tisdag 16 juni 2015

The moneyless man - en bokrecension

Jag har precis läst ut The moneyless man A year of freeconomic living av Mark Boyle.
Tänk ett helt år utan att spendera några pengar? Mark Boyle gjorde just det, och det här är hans utomordentliga och fängslande historia. Att gå tillbaka till grunderna och leva efter sina egna strikta regler, Mark använde flera olika sätt för att eliminera sina räkningar och leva gratis. Han åt mat efter säsong som han plockade i naturen, odlade eller dumpstrade. Eftersom han var tvungen att bo gratis sa han upp sin lägenhet och efterlyste en husvagn på Freecycle. Han fick en. Han värmde den med en vedeldad kamin och solpaneler. Allt gratis. Husvagnen fick han ha stående på en gård mot att han hjälpte till på gården några dagar i veckan. Han grävde en toa i skogen där han uträttade sina behov. Han gjorde egen tandkräm av fiskben. När han skulle transportera sig någonstans cyklade han. Eller liftade när han skulle en längre sträcka som mellan England där han bor och Irland där hans föräldrar bor, där han firade jul.
Jag lärde mig inte så mycket av boken men den fick mig att börja tänka. En fjärdedel av maten vi köper slängs bort. Tänk dig att du köper fyra påsar mat och den ena slänger du direkt när du kommer hem. Affärerna slänger enligt Mark en tredjedel av sin mat. Helt sjukt. Men han skriver också att om alla människor skulle börja dumpstra så skulle inga affärer finnas och då skulle ingen kunna dumpstra så alla kan inte leva helt utan pengar enligt författaren. Det står hur man gör papper av en sorts svampar som växer på björkar. Hur man gör pennbläck av andra svampar. Hur man bygger en raketspis av stora tomma konservburkar. Hur man gör egen äppelcider. Jag har skrivit om pengar förut och om det är möjligt att leva pengafritt. Mark är bevis på att det går. Men det kräver som skrivet var att man flyttar till ett helt gratis boende (eller betalar av sitt nuvarande boende helt om det går). Skaffar någon sorts värme och el så man blir oberoende av elbolagen. Nätkostnaden måste dock betalas. Odlar eller plockar all sin mat själv. Fröna måste dock köpas. Inte behöver köpa nya kläder, inte blir sjuk och inte behöver några mediciner. Det stod också i boken att kläderna som finns idag skulle räcka i 10 år till alla människor på hela jorden. Det skulle alltså inte behöva tillverkas några nya kläder på 10 år utan vi skulle kunna klara oss på dom som finns.
Mark Boyle grundade"freeconomic" rörelsen. Han är civilekonom och tidigare affärsman. ​​Han är irländare och bor i Bristol i Storbritannien. Hans hemsida (justfortheloveofit.org) får upp till 30.000 träffar per dag och har blivit ett nav för gemenskap att dela med över 17.000 medlemmar över hela världen (många i USA).

måndag 15 juni 2015

Veckans rens ut och köpstopp

Veckans rens var garaget och verktyg. Det är makens område och grejer (mest i alla fall) och en regel är att man inte ska rensa andras saker. Maken har dock lovat rensa igenom garaget och hobbyrummet (där mest verktyg ligger) på sin semester. Så inget ut där (än). Lite annat ut dock. Vi köpte ett "nytt" sängbord. Jag var smart och lät maken få det så han var tvungen att rensa sitt sängbord när han flyttade över grejerna. =) S har dessutom tittat igenom sina flytta hemifrån lådor (står minst 8 stycken i källaren).
1 par av mina strumpor som hade mer hål än strumpa gett till Röda korsets deponi.
1 glasskål som maken slog sönder slängt.
L:s gamla cykel såld.
6 Sylvanian djur sålt.
3 krukväxter gett bort.
3 trasiga dockskåpsdockor slängt.
1 tavla och en klocka gjort om till en tavla.
12 etiketter med snöre som det stod text på uppeldade. Jag som sparar på det mesta sparade dom utifall att jag skulle göra det som stod på etiketten igen.
1 bålskål, med bålsked och 10 bålglas gett till M.
20 ++ pärlor slängt.
20 ++ paljetter slängt.
16 tidningar från makens sängbord lagda i återvinningen.
20 ++ saker från makens sängbord uppeldade (gamla kvitton och tomma kuvert).
1 mobilladdare där vi inte har kvar mobilen lagd i elektronikåtervinningen.
1 lakan och 1 örngott gett till Röda korsets deponi. Örngottet var fullt med S mascara som inte går bort i tvätten. S hade två oöppnade sängkläder i sina flytta hemifrån lådor så hon ville använda ett av dom istället. Den andra ville hon sälja vilket vi ska göra.
Summa. 128 saker.
Finns säkert massor av plast i garaget och hobbyrummet men inget som jag tänker byta ut just nu i alla fall.
Köpstoppet har gått "bra". L:s kläder var gratis med presentkort och kläder till L får jag köpa. Tjänster och mat får jag köpa, även restaurangmat (även om vi nästan aldrig äter det). Saker till djuren får jag köpa. Saker till huset får jag köpa. Vi håller på och rustar och gör om, det är en av anledningarna till köpstoppet - att vi ska ha råd med upprustning. Så allt som är köpt är sånt som jag får köpa.

söndag 14 juni 2015

Pysslat en klocktavla

När jag var liten åkte min pappa till London en gång. Han köpte då en tavla till mig förställande en London buss gjord av olika klockdelar. Tavlan har ramlat i golvet ett par gånger så ramen har gått sönder. Jag älskar dock tavlan så den har lappats och lagats många gånger. För flera år sen när vi var på Öland köpte S och jag varsin väckarklocka. Min gick sönder efter ett tag så jag fick ta över S. Den har också varit sönder ett tag men jag gillade klockan så det har stått som prydnad på mitt sängbord bredvid den fungerande väckarklockan. Så kom jag på att jag kunde använda väckarklockan som ram eller tittskåp så jag skruvade isär den och plockade bort urverket. Problemet var bara vad jag skulle ha i det? Så kom jag på det pappas London tavla. =) Den var lite för stor och fyrkantig så jag fick klippa lite i den.
Tyvärr glömde jag ta före kort. Nu står den i TV rummet. Vill man göra en själv kan man använda delarna som är i klockan (dom slängde jag).
Dubbel sats frallor är bakade. Jag gjorde en kladdkaka i mikron till lyxfika lördag men det gick inte så jättebra. Bara kanten gick att äta (den var jättegod). Mitten var så hår att man kunde slå ihjäl någon med den. Tur vi inte hade gäster.
Maken pysslar och pysslar han med. Rensat har han också gjort. Jag var smart nog att erbjuda honom det nya sängbordet så han var tvungen att rensa igenom det gamla. =)
Tjejerna har varit på bio gratis (vad annars) och sett Home. Det var dom och 7 till i hela biosalongen. I fredags kväll var S på bio med en kompis och såg Spy (också gratis).

fredag 12 juni 2015

Seriös gratisshopping och begagnatfynd

Igår tog S, L och jag röda faran till det stora köpcentret på andra sidan stora staden. L längtade efter Ikeas köttbullstallrik. Så vi slog på stort och åt utelunch. Ungefär 140 kronor för lunch för tre. + att S och jag lyxade till det med varsin chokladmousse till efterrätt. L ville inte ha någon.
Det var meningen att vi bara skulle äta lunch och inte handla något men på sekunda avdelningen stod det två tomater, en rosmarin och en timjan som behövde lite extra omvårdnad. Alla mina kryddor dog i vintras så det passade ju bra. 10 kronor/styck för kryddorna och 25 kronor/styck för tomaterna. Andra stoppet var djuraffären. Vi behövde sandpapper till Sky och lite annat (inga nya djur dock). Jag hade bonus på 56 kronor så köpet blev 56 kronor billigare. Dock inte gratis.
L fick lite kläder på HM. Allt betalat med presentkort som L fick när hon fyllde. Kjolen, tightsen och shortsen var ta tre betala bara för två. Nu är det bara 18 kronor kvar på L:s presentkort.
Sista stoppet var Coop där vi handlade en hel del gratissaker. Jag löste in nästan alla poäng (alla som gick) för nu ska jag sluta handla på Coop (igen). Det är andra spiken i kistan nu för det företaget. Poängen löste jag in mot glass, 2 paket juice, kaffe och fetaost. Jag hade kuponger på pizza, pålägg, tvål och gifflar.
Ett annat företag som fått en spik i kistan är Citygross där maken tycker att vi ska sluta handla. Vi köpte ost där den 19 maj, den har legat kallt och vi köpte flera samma gång och dom är det inget fel på. Den ena osten är möglig. Jättemöglig. Jag skrev till Citygross för 2 veckor sedan men inte ett pip. Dålig bild. Förpackningen är obruten. Osten går ut den 28 juli 2015.
Idag tog jag, L, S och Popcorn (som var med mamma och pappa igår) röda faran till andra sidan stora staden till en kompis. Hon fick krukväxter, en pizzakupong och hårprylar av oss.
Vi fick som vanlig med oss massor massor av kläder hem. =)
En del till mig, en del till S och en del till L. Allt blandat på bilderna. Hon har tre hundar som Popcorn lekte jättemycket med. Det var jättekul att se. =)
Maken har också varit ute och åkt. Inte med röda faran dock. Dagen efter jag skrev om sängborden var det en som sålde exakt ett sånt sängbord vi ville ha för 100 kronor så maken var där och köpte det när jag jobbade i onsdags.
Igår var han och köpte 8 fönster och en dörr till en inglasad altan för 1000 kronor. Vi har alltid velat ha en inglasad altan men inte haft råd att köpa en ny. Samma dag som vi fick tillbaka på skatten dyker det upp en jättebillig begagnad inglasad altan (glasen till en). För bra för att vara sant. Tyckte till och med maken som inte är lika pigg som jag på att tänka förutseende.
 På posten kom det EN barnbiljett till Kolmården. 3 presentkort på HM på 500 kronor var och 150 kronor på McDonalds. Jag böt in mina 2000 kronor från postkodlotteriets superpresentkort. Pengarna som skulle ha gått till Kolmården. Kolmården biljetterna var dock slut på presentkorttorgets hemsida. I alla fall där man kunde byta in superpresentkorten. På sidan där man köper presentkort och betalar med pengar fanns dom. Dålig stil!

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...